Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Április 21. 08:05, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

25 ezer kilométer kajakkal

25 ezer kilométer kajakkal

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Földrajzi Szabadegyetemének előadásán április 19-én Végvári Tamás kajakos számolt be nem mindennapi teljesítményéről, mellyel Budapesttől egészen a Nordkinn-fokig eljutott.

Az előadó színes előadását fotó- és filmanyaggal tette izgalmassá, mellyel tökéletesen szemléltette a Dunán, a Fekete- és Földközi tengeren, az atlanti partvidéken át az északi sarkkörön átívelő útját egészen Norvégia csúcsáig.

Az előadást megelőző percekben Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó köszöntötte és mutatta be közönségének Végvári Tamás kajakost.

Egyedül egy túrakajakkal vágott neki az ismeretlennek Végvári Tamás, aki számára ez csak egy újabb kaland volt. Pár éve a Tűzföldet, nemrégiben pedig a Mont Blanc csúcsát hódította meg ezzel is azt bizonyítva számunkra, hogy otthonosan mozog földön, égen és a vízen is.

Hogyan kezdődött? Természetesen vízi sporttal: kenuval. Aztán a versenysportot felváltotta a túrázás. Barátokkal közösen minden nyáron Magyarország evezhető folyóit járták. Aztán az egyetemi évek után merészebb vállalkozásba fogott Tamás. Két barátjával kajakos expedícióra indult a norvég fjordokba, majd pár hónap múlva Dél-Amerika legdélibb csücskére a Tűzföldre. A sikeres út megerősítette hitében, miszerint gondos tervezéssel, felkészültséggel és kitartással sokkal nehezebb dolgok is megvalósíthatók. Ennek legékesebb példája az a 25 ezer kilométer, melynek élményanyagával elámította hallgatóságát a könyvtárban.

Az előadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.