Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Március 23. 10:44, hétfő | Helyi
Forrás: HIROS

3 tonnás vasbeton gerenda dőlt a munkás lábára

3 tonnás vasbeton gerenda dőlt a munkás lábára

Az eset még 2018. szeptember 21-én reggelén történt. A vizsgálatok és az adatgyűjtést követően a vádemelés megtörtént. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt két férfival szemben, mert az általuk irányított munkálatok közben a biztonsági támaszték nélkül elhelyezett 12 méter hosszúságú vasbeton gerenda egy szerelőmunkás lábára dőlt, akinek emiatt lábujjait csonkolni kellett.

A vád szerint a vádlottak egyike egy raktárcsarnok építésében közreműködő cég vezetőjeként 2018 szeptemberében egy kiskunfélegyházi telephelyen vasbeton elemek elhelyezését és beépítését irányította. Ennek során a szerelésvezetői, művezetői feladatokat vádlott társa látta el.

Az építési területre 2018. szeptember 21-én reggel 6 db, egyenként mintegy 12 m hosszúságú és 3,35 tonna tömegű vasbeton gerendát szállítottak, amelyből 3 darabot azonnal beépítettek. A maradék hármat az épülő raktárcsarnok mellett, az aszfaltos, részben földes talajon helyezték el. A szerelésvezető vádlott döntése alapján a gerendákat eldőlést megakadályozó kiékelés és alátét nélkül rakták egymás mellé. A három gerenda egyike azonban eldőlt és dominószerűen meglökte a mellette álló gerendát, amely az emelődaru mellett várakozó szerelőmunkás sértett lábára dőlt.

Az egyéni védőfelszerelést és munkavédelmi cipőt viselő sértett a baleset következtében a lábközépcsont és a lábujjak darabos, elmozdulásos törését szenvedte el, amely miatt a bal lábujjait el kellett távolítani.
A 20%-os munkaképesség csökkenéssel járó, maradandó fogyatékosságot okozó baleset azért következett be, mert a cégvezető vádlott nem győződött meg a terület tárolásra alkalmasságáról, továbbá nem biztosította a betonelemek átmeneti biztonságos tárolását. Vádlott társának emiatt kell felelnie, mert bár szerkezetlakatos végzettsége nem jogosította fel, mégis az ő döntése alapján mellőzték a biztonsági berendezések alkalmazását.

Az ügyészség a két férfit maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja és velük szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

(Forrás: HIROS)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.