Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 02. 12:14, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

197 éve született Petőfi Sándor

197 éve született Petőfi Sándor

Szilveszter reggelén városunk a hagyományokhoz hűen megemlékezett neves költőnk Petőfi Sándor születésnapjáról.

Az ünnepség nyitányaként a megemlékezők Petőfi Sándor szülőházánál gyűltek össze, ahol Görög Anita oktatási- és közművelődési referens köszöntött minden jelenlévőt. Miután városvezetésünk, a civil szervezetek, pártok és közintézmények képviseletében megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit az emléktáblánál, a rendezvény a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban folytatódott.

A könyvtár nagytermében Balla László alpolgármester köszöntőjét követően Juhász István, a Móra Ferenc Gimnázium nyugalmazott tanára, Kiskunfélegyháza város díszpolgára emlékezett vissza a mindössze 26 évet élt magyar költőre, forradalmárra, nemzeti hősre, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjára.

- Ez az isteni fiú azért született, hogy rendet tegyen a világban. Szétválassza a tiszta magot az ocsútól. Ez a mennyei nagyságú suhanc azért járt ezen a földön, hogy jobbá tegye az embert. Azt mondják Petőfi Sándor az istenek kedvence volt. Mindent megkapott, hogy naggyá lehessen: történelmet, tehetséget, sorsot. De ez mind kevés lett volna ahhoz, hogy naggyá legyen. Ő hozzátette azt, ami az emberi nagysághoz feltétlen szükséges: az erényt az emberi jóra, a nagyszerűre, a fenségesre irányuló szándékot, akaratot, a küzdés mítoszát. Azóta, hogy itt járt a földön minden fényesebb lett. A lelke szétsugárzott a világra, s a világ egyszerre ragyogni kezdett és visszakapták égi fényüket a haza, a szabadság, a barátság, a szerelem, a szülői szeretet. Fontosságot adott minden világi dolognak. A királydinnyés homoknak éppúgy, mint a török nyárfaerdőnek, a puszták virágának, az árvalányhajnak, a déli nap hevében a szamárkenyér hűs tövében pihenő tarka gyíkoknak. Sőt a visító vércsének is… - mondta emlékező beszédében Juhász István.

Az előadást dr. Tóth Ákos tárogatón előadott fülbemászó dallamaival színesítette.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.