Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Május 26. 12:14, kedd | Helyi
Forrás: HIROS

534 céget és 6560 munkahelyet sikerült megmenteni megyénkben

534 céget és 6560 munkahelyet sikerült megmenteni megyénkben

Nem lesz nagyon erőteljes a visszaesés, a magyar gazdaság jobb állapotban fogja átvészelni ezt az időszakot, mint a környező európai gazdaságok.

Azonban ennek vannak feltételei: egyik, hogy azok a cégek, melyeket a vírus érintett, ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe. Ez pedig sok mindent jelent, de elsősorban kollégáink, munkatársaink megvédését, az ő munkahelyeik megvédését - mondta dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten, a munkahelyvédelmi bértámogatói okiratok átadására rendezett eseményen, melyről a HIROS.HU internetes hírportál részletesen beszámolt.

A Neumann János Egyetemen tartották kedden a munkahelyvédelmi bértámogatói okiratok átadását, ahol dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellett Kecskemét polgármestere, a megye országgyűlési képviselői, valamint olyan cégek tulajdonosai voltak jelen, aki részt vesznek a munkahelyvédelmi bértámogatói programban.

A miniszter elmondta, a vírus egy olyan helyzetben jelent meg, ami Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából talán az elmúlt 100 év legjobb időszaka volt, 2019-ben a magyar gazdaság diktálta az Európai Unióban a legmagasabb GDP növekedést. Ez szerencsére elég jó alap ahhoz, hogy ne legyen nagyon erőteljes a visszaesés.

- A magyar gazdaság jobb állapotban fogja átvészelni ezt a dolgot, mint a környező európai gazdaságok, azonban ennek vannak feltételei: egyik, hogy azok a cégek, melyeket a vírus érintett, ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe. Ez pedig sok mindent jelent, de elsősorban a kollégáink, munkatársaink megvédését, az ő munkahelyeik megvédését. A kormány programjai pedig ebben próbálnak segítséget nyújtani. A gazdaságvédelmi akcióterv öt csoportja közül prioritásban és időben egyaránt a munkahelyek megvédése. A program jól halad, ezt az is mutatja, hogy tegnap estig 120.000 munkavállalóra jelentettek be igényt, 98 százalékuk pedig ezt meg is fogja kapni. Ennek lényege, hogy amíg a vállalat nem megfelelőképpen működik, a munkavállalót ne kelljen elküldeni, ebben segít az állam - hangsúlyozta dr. Palkovics László, aki öt cég képviselőinek adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot.

Elsőként Kévés Ferenc, a soltvadkerti Autócent Kft. tulajdonos-cégvezetője mondott köszönetet a támogatásért, munkáját Font Sándor országgyűlési képviselő méltatta. Elmondta, Kévés Ferenc a település ikonikus figurája, aki 30 éves kereskedői munkásság során elérte, hogy a Volkswagen csoport olyan megbecsült tagja, hogy legnehezebb időszakban, 2008-10-ben is a márkacsoport legsikeresebb öt magyarországi vállalkozása között volt, és azóta is tartja ezt a szintet.

Ván Jenő, a petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet elnöke Lezsák Sándortól vehette át az okiratot. Az országgyűlés alelnöke emberek nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós. Ehhez pedig kell egy ilyen megszállott ember, mint Ván Jenő, aki fantasztikus erővel, hittel és kapcsolatépítő tudással hozta a Szentkúti tejtermékcsaládot gyártó üzemét, ahol 150-nél is több családnak és munkatársnak biztosít megélhetést.

Kiss István, a mélykúti Hunent Zrt. igazgatósága elnökének és cégének munkásságáról Bányai Gábor országgyűlési képviselő mondott elismerő szavakat. A víziszárnyas vágóhidat üzemeltető céget nem csak a vírus, hanem a madárinfluenza is sújtotta, így nagyon jól jön nekik az állami segítség, hogy talpon maradjanak.

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő Gaál Józsefnek, a kecskeméti Szimikron Kft. tulajdonosának adta át az okiratot. A képviselő elmondta, a cég reprezentánsa a kecskeméti és Kecskemét környéki gazdaságnak, hiszen már akkor is sikeresen működött, amikor városunkat még nem az ország vezető ipari központjai között tartották számon.

A lajosmizsei Tanya Csárda Kft. egyik tulajdonosa, Terenyi István is átvehette az okiratot, dr. Salacz László országgyűlési képviselő méltatta a közel fél évszázados csárda kiemelkedő szerepét.

A képviselő a munkahelyvédelmi bértámogatói program megyei vonatkozásában kiemelte: Bács-Kiskun megyében 534 céget érintett, és 6560 munkahelyet sikerült megmenteni az intézkedéssel.

- Büszkén mondhatjuk azt Bács-Kiskun megyeiek, kecskemétiek, hogy ismételten sikerült egy válságálló gazdasági stratégiában újat alkotnunk, szépet alkotnunk, és bizalommal fordulnunk a munkavállalóink felé. Megbecsüljük őket ilyen válságos helyzetben is. Nem csak akkor van szükség a munkavállalókra, amikor profitot kell termelni, hanem amikor a válság beköszönt és lehetetlen sorsok alakulnak ki, akkor ugyanúgy gondoskodnunk kell egymásról, hiszen az élet megy tovább, és mindig optimistán nézünk előre. Ennek pedig ahogy a beszédekben is elhangzott, az együttműködés, a gyors reagálás, a kreativitás, az innováció, az újragondolás, és az ember iránti bizalom az alapja. Köszönet ezét mindenkinek - mondta zárszóként Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

(Fotó: Banczik Róbert - HIROS.HU)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.