Hírek
2020. Április 10. 11:25, péntek |
Helyi
Forrás: hazipatika.com
A biztonságos sonkafőzés lépései
Az ünnep közeledtével részletes útmutatót készített a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez, belefoglalva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket is.
Kiválasztás és vásárlás
Az első kulcsfontosságú teendő, hogy - mint mindig - csak ismert és megbízható helyről, illetve körültekintően vásároljunk nyers sonkát - olvasható a Nébih cikkében. A vásárlás során lehetőség szerint ne érintsük meg az élelmiszert, sőt, a legjobb, ha csomagolt terméket veszünk, továbbá viseljünk kesztyűt az üzletben. A lejárati idő mellett ellenőrizzük a sonka érzékszervi tulajdonságait is, azaz hogy ne legyen túl kemény vagy beszáradt, és ne engedjen magából levet nyomás nélkül.
Előkészítés
Körültekintően fertőtlenítsük le a konyhai munkafelületeket, szellőztessünk ki a főzés megkezdése előtt. A termék csomagolását, miután leszedtük, azonnal dobjuk a szemetesbe. A sonka illata jellegzetes és kellemes, ha viszont savanyú, bűzös szagot áraszt, ne használjuk fel! Folyó víz alatt leöblíthetjük, majd tegyük egy kellő méretű edénybe. Ezután tisztítsuk ki a mosogatót, majd mossunk kezet alaposan, kéztörléshez pedig használjunk száraz kéztörlőt, ne a főzés során is használt konyharuhát. Ha esetleg a sonka nagyon száraz, kemény és sós, úgy a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk, hogy megszívja magát.
A főzés
Kezdjük magas lángon a főzést, majd amint felfőtt a víz, visszavehetjük alatta a lángot. Ezután lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább a sonkát. Jellemzően nincs szükség külön fűszerezésre, mivel ezek a sonkák kellő aromát hordoznak önmagukban is. Időről időre ellenőrizhetjük a készülő ételt hústűvel - ha könnyen belemegy, akkor már megfőtt. A főzési idő összességében függ attól, hogy milyen puhára szeretnénk főzni a sonkát, ahogy annak tömegét is számításba kell venni. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni: egy 4 kilogramm körüli terméknél számolhatunk 4 órával. Élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hogy az étel belső hőmérséklete legalább 2 percre haladja meg a 72 Celsius-fokot, amit maghőmérővel ellenőrizhetünk. Miután elkészült, hagyjuk a főzőlevélben kihűlni a kész sonkát, mivel így még puhább lesz a végeredmény.
Pihentetés
Hogyan használhatjuk fel kreatívan a húsvéti maradékot az ünnep elteltével? Részletek itt.
Ahogy a víz teljesen kihűlt, tegyük ki a sonkát egy magasabb falú tálba, hogy kiengedhesse magából a felesleges vizet. A visszamaradt főzővizet felhasználhatjuk később főzelékek elkészítéséhez, így érdemes azt is megőrizni. Miután a sonka kiengedte magából a vízfelesleget, zárt edényben tegyük el hűtőbe. Amennyiben egy napig hűtőben pihentetjük, úgy könnyebb lesz szépen felszeletelni is. A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 Celsius-fok között legyen.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi
Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán
Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.
2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi
Természettudományos siker
A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"
2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi
Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei
Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.
2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi
„Te szedd” akció!
A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.