Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 21. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

A D-vitamin-hiány lehetséges oka

A D-vitamin-hiány lehetséges oka

A Journal of the American Osteopathic Association című szaklapban tavaly megjelent tanulmány szerint a világszerte széles körben elterjedt D-vitaminhiányért a fényvédők túlzott használata a felelős.

A tanulmány jó néhány kérdést felvet, ezek közül talán a legfontosabb: valóban kockáztatnunk kellene a bőrrák kialakulásának esélyét annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitaminhoz jusson?

A szakemberek évek óta hangoztatják, hogy a bőrrák elkerülése érdekében nagyon fontos lenne, hogy napon mindig csak fényvédőkrémmel tartózkodjunk. Eközben pedig rendszeresn halljuk azt is, milyen fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint kapjon szerevezetünk, hiszen hiánya számos egészségügyi panaszt okozhat: a töübbi között törékenyebbek lesznek a csontjaink, inzulinrezisztenciához, magas vérnyomáshoz és azimmunrendszergyengébb működéséhez vezethet. A magas faktorú fényvédők használata azonban gátolhatja bőrünkben a D-vitamin szintézist. Mi tehát a teendő? Használjunk fényévdőket, vagy fontosabb, hogy D-vitamint jutassunk szervezetünkbe?

D-vitamin kontra naptejek
Dr. Victoria Werth, a Pennsylvani Egyetem dermatológus professzora szerint túl sokat aggódunk feleslegesen a D-vitamin-hiány miatt: "Túlságosan félünk a D-vitamin-hiánytól, miközben a bőrrák kockázata sokkal nagyobb, mint a túl alacsony D-vitamin-szintté".

Az Egyesült Államokban a bőrrák a legggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Az Egyesült Államok Népegészségügyi Főhatóságának (Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint 2014-ben több mint 76 ezer embert diagnosztozáltak melanomával, ami a bőrrák egyik leghalálosabb formája. (És ez csak a melanomás betegek száma, ugyanis a CDC nem vizsgálja a bőrrák egyéb típusait.) A bőrrák tehát egy rendkívül gyakori probléma éppen ezért a szakértő szerint ennek megelőzése elsőbbséget kell, hogy élvezzen a D-vitaminnal szemben. Különösen úgy, hogy ezt a vitamint egyéb módon is bejuttathatjuk szervezetünkben, például táplálékkiegésíztők, vagy helyesen összeállított étrend segítségével.

Werth azt is hozzátette, hogy egyébként is csak egy mítosz, hogy a fényvédők teljes mértékben gátolnák a D-vitamin szintézisét a bőrben. "A fényvédő faktorszámától függően a fény 2-5 százaléka egyébként is átjut a bőrbe. Ha tehát például egy 15 faktoros krémet használunk, akkor az a sugárzás körülbelül 93 százalékát fogja blokkolni, és az így bőrünkbe jutó napsugárzás bőven elegendő D-vitaminnal lát el bennünket"- mondja. Dr. Victoria Werth szerint, ha naponta egy órát töltünk 15 faktoros fényvédővel a napsütésben, akkor azzal már bőven elegendő D-vitaminhoz juttathatjuk szervezetünket. Ha pedig fényvédő nélkül megyünk a napra, akkor nagyjából 10 perc is elég lehet hozzá. Azt is hangúlyozta, hogy természetresen nem szabad elbagatellizálni a D-vitamin-hiány okozta károkat - főleg gyerekek esetében - de összességében a bőrrák megelőzésének fontosságával nem szabad összehasonlítani.

Forrás: time.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.