Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 07. 10:31, kedd | Helyi
Forrás: Szerk.

A kiskunfélegyházi ellenzék is tiltakozik az önkormányzatokat érintő megszorító intézkedések miatt

A kiskunfélegyházi ellenzék is tiltakozik az önkormányzatokat érintő megszorító intézkedések miatt

Gulyás Gergely brutális megszorításokat tartalmazó bejelentései után a napokban Budapest ellenzéki polgármesterei közös nyilatkozatot adtak közre.

Ebben rögzítették, hogy az önkormányzatok országszerte, pártállástól függetlenül erőn felül veszik ki részüket a koronavírus-járvány elleni védekezésből, a napról napra drámaibb szociális válság helyi kezeléséből.

A helyi önkormányzatok az elmúlt hetekben saját forrásból szereztek be a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket, kidolgoztak szociális támogatási programokat, megsokszorozták erőfeszítéseiket az idősgondozás és a gyermekétkeztetés terén éppúgy, mint az egészségügyi alap- és járó beteg ellátásban. A települések az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, miközben naponta szembesülünk a válság okozta megrázó élethelyzetekkel.

A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaink járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek, e téren is magunkra, illetve a helyi városvezetésre számíthatunk. A vírustesztelés mennyisége egész egyszerűen elégtelen. Kiskunfélegyházán csak civil kezdeményezéssel és önkormányzati szervezéssel, helyi gyártással sikerül biztosítani a lakosság védőmaszkokkal való ellátását, illetve városi adományszámla megnyitásával működik a helyi szolidaritás a nehéz helyzetbe kerülők megsegítésére. Az önkormányzat a helyi rendezvénykeret, civil-, kulturális- és sporttámogatások megvágásával 67 millió forinttal növelte a válságkezelésre fordítható forrásokat.

A város az önkormányzattól üzlethelyiséget bérlő vállalkozásoknak két havi fizetési haladékot és hat havi részletfizetési kedvezményt adott, ami aligha jelent érdemi és elégséges segítséget a jelenlegi válságos helyzetben. A helyi adóbevételekben száz milliós nagyságrendű kiesés várható 2020 végéig, ami azt jelenti, hogy a költségvetésben papíron még meglévő több mint 215 millió forint általános tartalék gyakorlatilag már nem is létezik.

Amint azt a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, elvonják a gépjárműadót a városoktól, ez Kiskunfélegyháza esetében közel 100 millió forint mínuszt jelent. Kiskunfélegyháza önkormányzata által beszedett gépjárműadó 40%-a illeti meg a várost, tehát már 60%-a eddig is az államhoz folyt be. A kormány a maradékot most elvonná a krízishelyzetre hivatkozva, ami 96 millió forint kiesést jelenthet 2020-ban Kiskunfélegyházának.

A kormány egy igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét, hiszen újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. A kormány lépése veszélyezteti, az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát. Ezen lépések kárvallottjai éppen azok a rászorulók lesznek, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön.

Az önkormányzatok a helyi védelem oszlopai. Nekik kellene adni a pénzt, nem tőlük elvenni. Hazug és képmutató az a kormány, amelyik az egyik kezével – hangzatos propaganda mellett ad – a másikkal pedig csendben, sunyi módon elvesz.

Felszólítjuk a kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintse partnernek, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsa, hanem támogatással segítse, ennek érdekében a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselői
Kiskunfélegyháza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.