Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 25. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

A mikulásvirág, mint a karácsony kötelező kelléke

A mikulásvirág, mint a karácsony kötelező kelléke

Tartsa fel a kezét az, aki még életében nem kapott ajándékba legalább egyszer mikulásvirágot, ahogy közeledtek az ünnepek.

Mindenesetre élete során szinte biztos, hogy mindenki találkozott már minimum egyszer ezzel a különleges virággal.

Igen, arról a fura, általában piros és zöld levelű, legtöbb esetben cserépben kapható növényről beszélünk, amit november közepétől lehet legnagyobb volumenben kapni a kertészetekben, virágboltokban, és népszerűsége nem csökken egészen a karácsonyi ünnepkör végéig, sőt.

Az eredeti növény

Kevesen tudják, hogy maga a cserje akár 4 méter magasra is megnő, tulajdonképpen nemesített változatát szoktuk előszeretettel ajándékozni, és ezeknek a virágzati fellevelei már nem is csak a hagyományos színében léteznek, hanem találhatunk már fehér, csíkos, rózsaszín nemesítést is. Ennek ellenére a legkedveltebb színállása a piros, ez elég egyértelművé válhat számunkra, ha decemberben betévedünk egy virágboltba.

Hogyan gondozzuk

Virágunkat lehetőség szerint napos, világos, de nem meleg helyre szükséges tenni. Nem szereti a száraz levegőt, tehát a fűtőtest közelsége kilőve. Akkor teszünk vele leginkább jót, ha hűvös levegőjű, max 20 fokos, világos helyen szállásoljuk el. Nem szabad túllocsolni, vízigénye nem kiemelkedő, a földje soha ne legyen a nedvességtől tocsogó, de igazából az sem árt neki, ha a talaj teteje száraz kissé. Sokat segíthetünk a növénynek azzal, ha miután megvettük, megkaptuk, otthagyta a Mikulás az asztalunkon, a műanyag cserépből –szinte biztos, hogy ebben hozzák kereskedelmi forgalomba – kivesszük, és rendes cserépbe ültetjük.

Utógondozás

Elvirágzás után – miután a színes fellevelek is elhervadnak – a főhajtást vágjuk vissza az első oldalelágazásig. Közepesen ritkán öntözzük – úgy nagyjából 2-3 hetente – és a nyári hetekre-hónapokra akár a kertbe is kitehetjük, amennyiben tűző naptól abszolút védett helyet tudunk neki találni. Ha van bennünk vállalkozó szellem, akkor próbáljuk meg újra virágoztatni. Ezt úgy tehetjük meg, ha biztosítjuk számára a fénymentes időszakokat is, amit úgy tudunk elérni, hogy naponta csak 8-10 órán keresztül engedjük fényközelbe. A takarással tudunk leginkább játszani, illetve arra kell még figyelnünk, hogy egyenletes hőmérsékletben tartsuk. Ha karácsonyra szeretnénk színes leveleket látni a növényen, akkor már októberben el kell kezdenünk a „terápiát”. Amint megjelennek az első színesedő levelek, abbahagyhatjuk a növény napi takarását. A siker akkor sem garantált, ahogy nagymamám szinte minden alkalommal bosszúsan megállapította. De ha van szabad kapacitásunk ezzel foglalkozni, akkor legalább egyszer érdemes megpróbálni.

Mi illik még az adventhez?

Itt egy csokorba gyűjtöttük neked az adventi ünnepkör hagyományos növényeit, melyekkel egy kis színt csempészhetsz az otthonodba télen is!

Címkék: mikulásvirág

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.