Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 30. 19:14, hétfő | Helyi
Forrás: Bense Zoltán

Adventi gyertyagyújtás a Batthyány iskolában

Adventi gyertyagyújtás a Batthyány iskolában

A nagy eseményekre készülni kell. Az idei esztendőben november 29-én, vasárnap vette kezdetét az Advent, a karácsonyt előkészítő időszak.

A Batthyány Lajos Általános Iskolában a vasárnapot követően hétfőn gyújtották meg az első gyertyát. Az iskolában hagyomány a gyertyagyújtás, mint ahogy az Adventi Hangverseny is, mely utóbbi sajnos a járvány miatt az idén elmarad.

Az „Advent” szó a latin „Adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk.

A december egyúttal a jócselekedetek hónapja is. Az emberek a karácsonyra készülvén az otthonaikat, de legfőképp a szívüket ünneplőbe öltöztetik. Az ember ilyenkor próbál elcsendesedni, önvizsgálatot tartani.

E gondolatokat foglalták össze és mondták el az iskolarádióban Besze Brigitta és Tóth Petra 8. z osztályos tanulók azelőtt, hogy Csáki Anikó a 6. z osztály tanulója és Vargáné Oláh Zsuzsanna igazgatónőmeggyújtotta az első lila gyertyát, mely a hit gyertyája.

A lila a katolikus liturgiában egyben a bűnbánat színe is, míg a rózsaszín az örömöt jelenti. Ezek egy-egy fogalomra, személyre vagy közösségi eseményre is utalnak. Az adventi gyertyák a hit, remény, öröm és a szeretet szimbólumai.

Ezekben a hetekben próbáljunk meg a lényegre figyelni, a lelkünket előtérbe helyezni, a felfokozott mindennapjaink hajszolt életviteléből a tempót visszavenni!

Fotó: Keserű Szilvia

Címkék: batthyány iskola

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.