Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. November 20. 16:54, kedd | Helyi
Forrás: BAON

Alvásvizsgálókat kapott a megyei kórház

Alvásvizsgálókat kapott a megyei kórház

Két alvásvizsgáló készüléket tudott vásárolni a kecskeméti megyei kórház neurológiai- és stroke osztálya az önkormányzat és több cég támogatásának köszönhetően.

Bogasov István önkormányzati képviselő választókerületi keretéből tavaly is elkülönített 500 ezer forintot a neurológiai- és stroke osztály számára, az összeget akkor a tornaszoba kialakítására fordította az intézmény. A képviselő idén is egyeztetett prof. dr. Bihari Katalinnal, az osztály vezető főorvosával, miben tudnák segíteni a munkájukat. Az akcióhoz négy cég, a Megasped Kft., a Raking Kft., a Félegyházi Pékség és a Bács-Security Kft. is csatlakozott, így összegyűlt a szükséges pénz, közel 1,2 millió forint két alvásvizsgálóra, azaz poligráfra és egy betegfigyelő kamerára.

Az alvási apnoe egyre gyakoribb (vagy egyre gyakrabban felismert) betegség. Mind a stroke kialakulásában, mind az elbutulásban, mind a kialvatlanság miatt váratlan helyzetekben történő elalvásban (például vezetés közben) nagy szerepe lehet. Teljes alvásvizsgáló labor felszerelésére, munkatársak felvételére nincs lehetősége a kórháznak, de annak eldöntése, hogy egy beteget kell-e alváslaborba küldeni, a neurológiai osztályok minimumfeltételei között már szerepel. Ehhez nyújt megfelelő eszközhátteret a vásárolt két készülék.

– Az alvási apnoé majdhogynem népbetegségnek tekinthető. Fontos tudni, mivel jár: a beteg az alvással töltött idő akár fele részében nem vesz levegőt, ami a tartós agyi oxigénhiány miatt komoly következményekkel jár kezelések nélkül – mondta Bihari Katalin. Hozzátette: a készülékekhez „csomagban” kaptak szakértői háttértámogatást is, a szegedi alváslabor vezetője bármikor segítségükre lesz mind a kiértékelésben, mind a Kecskeméten kiszűrt betegek további gondozásában. Az osztály a támogatások révén egy kamerát is be tud szerezni, amellyel 24 órán keresztül lehet figyelni a pácienseket.

Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató köszönetet mondott az adományozóknak a segítségért, kiemelve: az intézmény mindig számíthat az önkormányzatra és a fontos ügyeket felismerő jószándékú vállalkozókra. Bogasov István kijelentette: jövőre is folytatni szeretné az immár hagyománnyá vált akciót.

(Cikk és fotó forrása: BAON)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.