Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Május 20. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Amikor a hulladék új életre kel…

Amikor a hulladék új életre kel…

Május 19-én megnyitotta kapuit a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás a KSzC Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium udvarán.

A kiállítás megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket.

- 2001-ben indult útjára az a Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, mely idén igazán rendhagyó. És ez nemcsak a különleges helyszín - melyet köszönünk a KSZC Kossuth Lajos Szakképző Iskolának és igazgatójának Ágoston Tibornak – miatt más. A Miénk itt a tér megszokott helye – a Petőfi tér – komoly felújítási munkálatok és rekonstrukció alatt áll jelenleg.
A helyszín változása mellett ez a kiállítás most azért is különleges, mert a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Egyesület és a Wesel Hugo Fotókör mellett azok a kiskunfélegyházi általános- és középiskolák is részt vesznek a kiállításon, akik jelentkeztek a „Hulladékból műalkotás” című pályázatra, melyet a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesület hirdetett meg
– mondta el a művelődési központ igazgatónője, majd átadta a szót Rosta Ferenc alpolgármesternek, aki e gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást:

- Vannak rendezvények, melyek városunk hagyományaihoz, életéhez szorosan hozzátartoznak. Fesztiválok, események, visszatérő rendezvények, melyek felfűződtek és feltűnődnek újra és újra Kiskunfélegyháza kulturális életében. Ilyen ez a mai esemény is, melyet annak idején a csodálatos kreativitással megáldott Lantos Szabolcs és barátai találtak ki, és amely azonnal osztatlan népszerűségre tett szert a „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás ill. bemutatók. Ezek a rendezvények úgy hozzátartoztak városunk főteréhez, május végi képéhez, hogy el sem lehetett volna képzelni nélküle. Ezek a bemutatók mindig igényesek és különlegesek voltak. Ám most először kerültek olyan helyzetbe a rendezők, hogy az eredeti helyszínen nem lehetett megvalósítani ezt az eseményt a Zöldváros Projekt építkezései miatt. De ha valaki azt gondolta volna, hogy ez az „apróság” megakadályozhatta volna Lantos Szabolcsot és csapatát abban, hogy áttegyék a következő évre a rendezvényt, netán kimaradjon, akkor nem ismerik az alkotókat – mondta Rosta Ferenc alpolgármester.

Az idei miénk itt a tér témájának ötlete meghökkentő és merész is volt: miszerint a hulladékból készítsenek műalkotásokat. Az ifjúság azonban örömmel csillogtatta meg fantáziáját és csak az elismerés hangján szólhatunk róluk a kiállítást végigpásztázva – szögezte le az alpolgármester.

A kiállításmegnyitót a Fourtissimo együttes tette fülbemászó zenéivel és dalaival hangulatossá és feledhetetlenné. Az együttes tagjai: Kuna Valéria ének – trombita, Kuna Gyula – trombita, Kuna Bence – kürt, Kuna Márton – harsona.

A „Hulladékból műalkotás” pályázatra az alábbi csoportok készítettek pályaműveket:

Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének csoportjai, a Móra Ferenc Gimnázium, Kossuth Lajos Szakképző Iskolának, valamint az iskola kollégiumának csoportja, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképzőiskola és Kollégium csoportja, a József Attila Általános Iskola öko-csoportja, Platán utcai iskola kézműves szakköre, a Darvas Általános iskola, Waldorf Általános Iskola, Constantinum Általános Iskola csoportjai és a Dózsa György Általános Iskola csoportjai.

Az alkotásokat a kiállítást zárásaként díjazni fogják - a Városalapítók Heti rendezvénysorozat keretében - május 26-án 17 órakor a Városi Sportcsarnok parkolójában felállított színpadon. Kérnek mindenkit arra, hogy szavazatával segítse a zsűri munkáját és adja le voksát a kiállítás helyszínén, vagy a kiállítás facebook-oldalán.

(A kiállítás megtekinthető 2019. május 26-áig.)

Címkék: Miénk itt a tér

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.