Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 20. 08:14, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Országszerte az államalapításra emlékeznek

Augusztus 20. - Országszerte az államalapításra emlékeznek

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja.

Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

A központi programok a fővárosban a hagyományoknak megfelelően a zászlófelvonással, majd az ifjú honvédtisztek avatásával kezdődnek. Délelőtt az Országháznál légi parádét tartanak, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este a tűzijáték zárja a napot.

Emellett Budán a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket.

A több évszázados hagyományt felelevenítve a Mesterségek Ünnepén a mesterek díszes aratókoszorús felvonulással és kenyéráldással köszöntik ma Szent István ünnepét. A népviseletbe öltözött mesterek, zenészek és táncosok a budapesti Szent György térről indulnak 9 órakor a Szent István térre, ahol 9 óra 30 perckor ünnepélyes kenyéráldást tartanak.

Kenyéráldás lesz ma a Mesterségek Ünnepén

A több évszázados hagyományt felelevenítve a Mesterségek Ünnepén a mesterek díszes aratókoszorús felvonulással és kenyéráldással köszöntik ma Szent István ünnepét. A népviseletbe öltözött mesterek, zenészek és táncosok a budapesti Szent György térről indulnak 9 órakor a Szent István térre, ahol 9 óra 30 perckor ünnepélyes kenyéráldást tartanak.

A Budavári Palotában a 33. Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be. Az esemény idei kiemelt témája a lábbelikészítés, díszvendége pedig Japán. A ma záruló rendezvényen egész napos színpadi programok, mesterség-bemutatók és népi játszóházak várják a látogatókat.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót.
Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Szintén a Parlamentnél idén is lesz légi parádé. Mindeközben egész nap ingyenesen látogatható a Szent Korona az Országházban.

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adja át a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet.

A fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Mozgáskorlátozott emberek a Parlamentnél tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők az Országház és az Erzsébet híd közötti rakpartokról nézzék a tűzijátékot. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel.

A fővároson kívül országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából.

Ma van Tolcsvay László új művének, az Új magyar rapszódiának az ősbemutatója a Margitszigeten. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A szervezők korábbi közlése szerint Tolcsvay László szimfonikus zenekarra komponált műve, az Új magyar rapszódia kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz. Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte, a Margitszigeten a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs vezényli.

A Magyar Mise zeneileg sokrétű, a rock-, a szimfonikus és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak. Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt.

A ma esti előadásban olyan neves fellépők előadásában csendülnek fel az ismerős dallamok, mint Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza. A Magyar Mise karmestere Werner Gábor, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rockegyüttese és a Tiszta Forrás Zenekar.

Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.
A reggel 7 órakor induló idei karneváli menetben látható kompozíciók tisztelegnek a több mint ezeréves magyar államiság és államalapító Szent István király előtt, köszöntik az életet adó új kenyeret, valamint felidézik a régi karneválok hangulatát.

Az évforduló jegyében 50 belvárosi üzlet, vendéglátóhely kapcsolódott be az 50 év 50 kirakat akcióba, amelynek keretében a tulajdonosok kiválaszthattak egy-egy esztendőt, amelyet korabeli virágkarneválok dokumentumaival, fotóival, az adott évre jellemző öltözékekkel és kiegészítőkkel jelenítettek meg sok-sok virág felhasználásával a kirakatokban.

A karneválra több mint 100 éves kovászból elkészült Debrecen kenyere, amelyből ötvenet osztanak szét a város különböző intézményeiben. A Nagytemplom előtti térre 50-es feliratú virágkapun léphetnek be a látogatók és kivilágítható virágdíszeket kaptak a főtér szökőkútjai is.

A Karneváléj elnevezésű arénashow este 7 órakor kezdődik a Nagyerdei Stadionban, a látványos műsorban mintegy kétezer fellépőt láthat a közönség.

Egy tonna lisztből készül ma a Kárpát-medence kenyere Szolnokon
A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

A szervezők közlése szerint idén nem egy óriáscipó, hanem öt, egyenként csaknem 70-100 kilogrammos kenyér sül majd. Ez az öt kenyér szimbolizálja Magyarországot és a programban résztvevő Kárpátalját, Felvidéket, Erdélyt és Vajdaságot.

A kenyérsütés ugyan nem lesz nyilvános, délután - amikor szekéren szállítják a Tiszai hajósok terén felállított nagyszínpadhoz a kenyereket - már bárki csatlakozhat a zenés-táncos menethez. A kenyérszentelést ünnepi műsor követi, majd szétosztják a Kárpát-medence kenyerét az ünnepelők között. "Testvérkenyeret" küldenek Komáromba, Zentára, Beregszászra és Kolozsvárra.

Szolnokon délelőtt ünnepi szentmisét tartanak a Belvárosi Templomban. A Tiszai hajósok terén népi játszótérrel, gyermekműsorral várják a szervezők a kisebbeket, egész nap tart a kirakodó- és kézműves vásár. A kenyérszentelés után a Republic ad koncertet. A Tisza-parton többek között légi parádé, este fáklyás felvonulás, majd tűzijáték színesíti a programot.

Kiskunfélegyházi programok:

10.00 Ünnepség a Szent István téren

Ünnepi beszédet mond Csányi József
Kiskunfélegyháza város polgármestere
Szent István-szobor koszorúzása

10.30 Ünnepi szentmise
celebrálja dr. Pintér Gábor érsek, apostoli nuncius

11.30 Az új kenyér megszentelése, arató felvonulás

12.00 Az új kenyér megszegése a Városháza előtt

Nagyszínpadi programok - Városi Sportcsarnok parkoló
10.00 Bagdi Bella műsora
15.00 Bereczki Zoltán műsora
17.00 Korda György és Balázs Klári műsora
20.00 WELLHELLO koncert

Kisszínpadi programok – Városi Sportcsarnok előtti tér
14.00 Dér Heni műsora
16.00 Magyar Rózsa műsora
18.00 Silver Step Tánccsoport műsora

„Gyermekbirodalom” - Rocktár épülete előtt
17 óra Pasenkó Bohóc gyermekműsora

21.30 TŰZIJÁTÉK

Kísérő programok:
Arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások, kitelepült kézműves vásárosok, gasztroegységek, borutca, vidámpark, jurták, kiállítások, gyerekbirodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.