Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 02. 15:47, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Az év utolsó napján Petőfi születésének évfordulójára emlékeztek

Az év utolsó napján Petőfi születésének évfordulójára emlékeztek

December 31-én városunkban Petőfi Sándor születésének 196. évfordulójára emlékeztek.

A megemlékezés első helyszíne a Petőfi Emlékház volt, ahol koszorúzással egybekötött rövid ünnepséggel hajtottak fejet a híres költő és forradalmár emléke előtt. Ezt követően a Hattyúházban folytatódott a megemlékezés, ahol a Széljáró Balladás együttes mutatta be legújabb lemezét, melyen a legkedveltebb Petőfi-versek megzenésítve hallhatók.

A lemezbemutató nyitányaként Csányi József polgármester szólt a népes számban megjelent közönséghez:

- Petőfi Sándor szellemi és kulturális öröksége megfelelő helyen nyugszik Kiskunfélegyházán. Olyan szeretet és gondoskodás, mely városunkban Petőfi Sándort körbeveszi, nem hiszem, hogy sok helyen található a világban. Nemcsak intézménynevek, nemcsak egyesületi és civil szervezetek hordozzák ezt a hagyományt, hanem szívünk mélyén is megtalálható Petőfi minden egyes rezdülése. Azok a dalok, azok a versikék, azok a költemények, melyeket Petőfi ránk örökített, nap, mint nap megjelennek életünkben. Csodálatos dolognak tartom azt, hogy a Széljáró Balladás együttes a költő verseinek hatására szívük legmélyén születő érzést megzenésítve alkották meg legújabb CD-jüket, melynek bemutatásával most az év utolsó napján bearanyozzák szívünket.

APetőfi CD megalkotására a városvezetés és a Petőfi Emlékbizottság kérte fel a Széljáró Balladás Együttest.

- Némi zenei anyag már rendelkezésünkre állt a Petőfi CD kiadásához, de a végleges anyag az évfordulóra született meg. Régi álmunk volt, hogy a nagynevű költőtől is jelenjen meg hanghordozó. A megzenésített versek mellett prózák is szerepelnek a CD-n, melynek anyaga rávilágít arra, hogy Kiskunfélegyházán a Petőfi-kultuszt hogyan jeleníti meg az átlag polgár a kis óvodástól a nyugdíjas korosztályig bezárólag. A Petőfi Emlékbizottságból Kapus Béláné Lenke állította össze a prózai anyagot, melyben amatőr és a profizmus határát súroló versmondók is szerepelnek, a zenét pedig jómagam válogattam – nyilatkozta lapunknak Vas László, a Széljáró Balladás együttes vezetője, majd azt is hozzátette, hogy véleménye szerint A mi Petőfink egy egységes CD, mely a költő hazafiasságát és önfeláldozását és szerelmét fejezi ki.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.