Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 21. 14:06, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Barangolás a Kárpátoktól egészen a törökországi hegyekig

Barangolás a Kárpátoktól egészen a törökországi hegyekig

A Földrajzi Szabadegyetem keretében Bense Zoltán meghívására érkezett dr. Szilassi Péter, az SZTE Természeti, Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense.

Az előadót Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó mutatta be a Petőfi Sándor Városi Könyvtár április 20-ai rendezvényén.

Az előadó izgalmas és a diavetítéssel együttvéve látványos beszámolót tartott a hegyvidékeken tett utazásairól, hegymászó túráiról, amelyek alapvetően nem sportteljesítmény célzattal indultak. Nem a legmagasabb pontokat próbálta legyőzni, hanem azokat az úticélokat tűzte ki maga elé, melyek érdekesek, izgalmasak és sokszínűek. Így jutott el a Kárpátok néhány gyönyörű hegységébe, valamint Görögország kevésbé ismert hegyvidékeinek tájaira és a törökországi hegyvidékekre is. Törökországról egyébként is kevesen tudják, hogy csodálatos hegységek vannak ott, melyek közül mindegyik más-más arculatú, hangulatú. Az előadó arról is mesélt, hogy a kis-ázsiai peremhegységében elhelyezkedő legeldugottabb faluban is óriási szeretettel fogadták őket. Azt hangoztatták, hogy a magyar és a török két jó barát.

Azt is megtudhattuk az előadáson, hogy dr. Szilassi Péter szívéhez legközelebb álló túrázás a törökországi kalandozások voltak, melyen még egyetemi hallgató korában vett részt. Akkor 18-an alkották a kirándulók csapatát és személyét az döbbentette meg a legjobban az úton, hogy a hegységek mennyire színesek és mennyire változatosak. Eljutottak egészen a gleccserek magasságáig, de egészen száraz hegyvidéken, kopár sziklák között is gyalogoltak.

Mint azt elmondta, nagyon fontos egy ilyen túra bevállalásakor, hogy milyen felszereléssel és milyen edzettségi szinten áll az ember. A Kárpátokban, Fogarasi-havasokban például néhány óra leforgása alatt sokat változik a hőmérséklet. Fel kell készülni minden viszontagságra, hogy ne érje meglepetés az embert. Lehet, hogy pólóban indul útnak az ember, de 1-2 óra múlva már minden ruhadarabra szüksége van annyit zuhan a hőmérséklet mondjuk egy jégeső hatására. Jó tudni, merre vannak menedékházak, hogy rossz időjárás esetén tudjon hová behúzódni az ember, valamint a mérsékelt övi túráknál nem árt felkészülni arra is, hogy nyájőrző kutyákkal, medvével vagy viperával is találkozhatunk. Utóbbi esetben semmiképpen nem tudunk segíteni magunkon, ha bepánikolunk, hanem tudnunk kell mi ebben az esetben a teendő.

Dr. Szilassi Péter az előadás után készített interjúban elárulta azt is lapunknak, hogy az egyik legnagyobb álma egy újabb túra Afrikába. Már volt ott egyszer és annyira megnyerte a tetszését, hogy tervezgeti a visszatérést. Remélhetőleg mi félegyháziak is részesei lehetünk élményeinek egy erről szóló képes beszámoló előadás erejéig.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően jött létre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.