Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Április 01. 13:41, szerda | Helyi
Forrás: origo.hu

Biztató, hogy nincs ugrásszerű növekedés a fertőzöttek számában

Biztató, hogy nincs ugrásszerű növekedés a fertőzöttek számában

Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását - közölték a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitva tartásának és a hatósági házi karantén szabályainak betartását. A bevezetett rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez és a fertőzések számának csökkentéséhez, ezért azok hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig fenntartják.

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a törzs folyamatosan monitorozza a rendkívüli intézkedések eredményességét, illetve a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitva tartásának és az elrendelt házi karanténok szabályainak betartását.
A rendelkezésre álló adatok alapján az Operatív Törzs arra a megállapításra jutott, hogy a bevezetett intézkedések a járvány elleni védekezés hatékonyságának a növeléséhez, továbbá a megbetegedések számának csökkentéséhez járultak hozzá, ezért a veszélyhelyzet megszűnéséig az intézkedések hatályát fenntartja – tájékoztatott a rendőr alezredes.

Speciális orvosi védőeszközök érkeztek

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy szerdán érkeztek Cargo járatok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.
Három repülőgép hozott speciális orvosi maszkokat, overálokat és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat Budapestre.
A nap folyamán további három járat érkezik – folytatta, hozzátéve, hogy ezeket a védőfelszereléseket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg.

Mint mondta, ellenőrzik a közterületeken lévő csoportosulásokat, akik a legtöbb esetben együttműködnek a rendőrséggel, de előfordult az is, hogy szabálysértési szankciót kellett alkalmazniuk. A kijárási tilalom óta 118 esetben kellett szankcionálni – ismertette. Eddig 9679 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint hetvenezer alkalommal ellenőrizték a betartását, és 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük ezzel kapcsolatosan – számolt be Kiss Róbert.

A rendőr alezredes kijelentette: a határforgalom ellenőrzésében könnyítő intézkedéseket hozott a rendőrség a szomszédos tagállamokkal együttműködésben, például az ingázók esetében nem kérnek tizennégy napos házi karantént.
Ezidáig 112 büntetőeljárást kellett elrendelnünk. 23-at csalás, 10-et járványügyi szabály megszegése, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. 32 főt hallgattunk ki összesen – tájékoztatott.

Nincs ugrásszerű növekedés

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az elmúlt 24 órában 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Napról napra növekszik ez a szám, de úgy látom, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes. Ez biztató, nincs ugrásszerű növekedés, még mindig igaz az a tézis, hogy a fertőzöttek egy-két szoros kontaktnak adják át a betegséget, aki a környezetükben van – fogalmazott. Az országos tisztifőorvos szerint a környező országokban jellemző ugrásszerű emelkedést nem látni.

Van azonban egy nagyon szomorú adat: 4 embertársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában. Mindegyikük idős volt és krónikus megbetegedésben, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. A meghaltak száma ezzel 20 főre nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, közülük 12 férfi, 8 nő – mondta Müller Cecília.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a meghozott rendelkezések betartását Fotó: Csudai Sándor - Origo

25 százalék tünetmentes

Az adatokon látszik, hogy elsősorban az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti a legnagyobb esetben a megbetegedés, ám nincs kivétel, mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek – fogalmazott a tisztifőorvos.Bármely településen jelen lehet a vírus, ezért továbbra is kérjük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és tartsa be a kijárási korlátozásokat, ezzel tudjuk elkerülni az ugrásszerű megbetegedéseket– hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A koronavirus.gov.hu oldalon megyénként is mutatják a fertőzöttek számát, nyilvánvalóan a sűrűbben lakott területeken több a megbetegedés, de továbbra sincs gócpont. A járvány ugyanakkor nem ismer földrajzi határokat – hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddig azonosított 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 17 fő – vagyis az összes beteg 5 százaléka – lélegeztetőgépen van. További 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul. 40-en ugyanakkor gyógyultan távoztak a kórházakból.

Nagyon fontos a kézmosás

Müller Cecília jelezte: nagyon fontos a másfél méteres szociális távolság betartása és a gyakori kézmosás. Azt tanácsolta, ha bevásárolni megyünk, akkor a megérkezésünket követően már az ajtóban tegyük le a bevásárlószatyrot vagy -kosarat, és már az előszobában használjunk kézfertőtlenítőt. Vetkőzzünk le, és újra mossunk kezet, majd cseréljük újra ruházatunkat is, és jó, ha le is zuhanyozunk. Azokat a holmikat, amiben kijárunk az utcára, mindenképp elkülönítve kezeljük – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint az idős hozzátartozók közelében is helyezzünk el kézfertőtlenítőt, és sokkal sűrűbben takarítsunk, a végére hagyva a mellékhelyiséget.Fontos az is, hogy vírusölő fertőtlenítőket használjunk, ehhez hasonló praktikákkal meg tudjuk védeni a családtagjainkat is – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, akik két hétig házi karanténban voltak, azok túl vannak a lappangási időszakon és semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalom többi tagjához viszonyítva, de természetesen nekik is ugyanúgy be kell tartani a higiénés szabályokat.
A kórházakban fekvők átvehetnek csomagot, de személyesen nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, az átadásban a kórházparancsnokok is segíthetnek – mondta a tisztifőorvos.

A tömegközlekedési eszközökön is meg kell tartani a 1,5 méteres távolságotFotó: Csudai Sándor - Origo

Müller Cecília a szemét kezelése kapcsán jelezte: duplafalú zacskóban érdemes gyűjteni a szemetet, összekötözve, és néhány órán belül elpusztul a vírus. Ezután vigyük le a szemetet. A tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy
a hivatalos számok az eddig kimutatott laboratóriumi vizsgálatok számát mutatják, azok esetében, akiknek pozitív lett a tesztjük, de nyilvántartják a gyógyultakat is. Magyarországon a többszöröse a fertőzöttek száma annak, mint amit a laboratóriumi vizsgálattal igazolnak – emelte ki.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában lévő egyéni védőfelszereléseket azonnal kiosztották a háziorvosoknak. Ez talán néhol fogyóban van, de számos háziorvos jelezte, hogy nem tartott igényt az egyéni védőfelszerelésre, mert jól fel volt szerelkezve – tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal türelemre intette a háziorvosokat, és jelezte, hogy őket, valamint a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozó összes kollégát mielőbb el fogják látni a szükséges védőfelszereléssel.

Rájuk újabb hatósági karantén vár

Kérdésre jelezte azt is, hogy a Tirolból hazatérő magyaroknak két hétre karanténba kell vonulniuk itthon.
Tirolban a síelők között sokan ugyan már Ausztriában teljesítették ezt a kötelezettséget, ám akinek erről nincsen hivatalos igazolása, arra itthon ismét kéthetes hatósági házi karantén vár – fogalmazott.

A tömeges megbetegedések időszakára készülünk – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos, ezért továbbra is az a cél, hogy olyan laposan tartsuk a járványgörbét, amennyire csak lehetséges. A kórházkapacitásokat továbbra is folyamatosan növelik, hogy minden megbetegedettet el tudjanak látni – tette hozzá.

Müller Cecília a tbc elleni oltás koronavírussal szembeni hatékonyságáról elmondta, számos kutatás folyik a világban, hogy mi támogathatja a velünk született immunitást, ez a fajta oltás is erősítheti ezt, ám ez még nincs igazolva. Ha ezt megerősítik, akkor hazánk jó helyzetben van, hiszen ez évtizedek óta kötelező védőoltás Magyarországon – jelentette ki a tisztifőorvos.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert hangsúlyozta: a nemzetközi teherforgalom szabályainak betartását folyamatosan ellenőrzik. Ezek a járművek csak meghatározott időpontban léphetnek be, a megadott humanitárius korridorokon haladhatnak, és csakis a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

(Cikk forrása: origo.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.