Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 15. 16:27, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Csaló webáruházak – Ellenőrizze, honnan rendel!

Csaló webáruházak – Ellenőrizze, honnan rendel!

Egyre inkább felváltja a bolti vásárlást az online, és a karácsonyi időszakban még többen webáruházakból szerzik be az ajándékokat, így szeretnék megúszni a bolti tülekedést.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet a veszélyekre, ugyanis a csalók ezt az időszakot használják ki.

A csaló oldalak arról ismerhetők fel, hogy hihetetlen akciókkal kecsegtetnek – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kft. kibervédelmi szakértője. Hozzátette, már az gyanús, ha például különböző műszaki vagy háztartási cikkeket 90–95 százalékos leértékeléssel kínálnak.

Ezek a weboldalak olyan árakat adnak meg, amelyek nem túl magasak, és a vásárló sokszor úgy van vele, hogy inkább kockáztat, mert ha valóban megérkezik a megrendelt áru, akkor nagyon jól jár. A szakértő szerint azonban ezek a termékek sosem érkeznek meg, a csaló weboldal pedig nagy haszonra tesz szert a sok megrendeléssel.

Fontos az ellenőrzés

Solymos Ákos felhívta a figyelmet: mielőtt bármit is megrendelnénk, fontos a weboldal hitelességének ellenőrzése. A termék árát hasonlítsuk össze más weboldalak kínálatával vagy hasonló akciókkal. Ha azt tapasztaljuk, hogy más oldalakon merőben magasabb az ár, és nincs a termékre kedvezmény, akkor valószínű, hogy egy csaló oldalról akarunk rendelni – magyarázta a szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Különösen fontos a személyes adatok kezelése. Ennek kapcsán a szakértő elmondta, hogy egy hiteles kereskedőnek mindig az az érdeke, hogy jó adatokat adjon meg a vásárló, hiszen a későbbiekben tájékoztató leveleket szeretne küldeni az újabb és újabb ajánlatairól, valamint szüksége van a helyes szállítási adatokra is, mert érdekében áll kiszállítani a megrendelt terméket.

A rendelés regisztrációhoz kötött

Megjegyezte, egy valódi webáruházban a rendelés regisztrációhoz kötött, amelyet általában az e-mail-címre küldött hitelesítő vagy visszaigazoló levélben kell megerősíteni. A csaló weboldalak esetében nincsenek ilyen szabályok, ott bármilyen adatot meg lehet adni, és visszaigazoló levelet sem küldenek – szögezte le. Az is gyanús, ha a fizetési lehetőségeknél kizárólag banki utalással lehet kiegyenlíteni a megrendelt termék árát. Egy biztonságos, jó hírű webáruház több lehetőséget is felkínál a vásárlóknak a vételár kiegyenlítésére.

Magyarországon is elterjedt a virtual pos fizetési lehetőség, amely a vásárlót egy banki oldalra viszi át, és ott meg kell adnia a bankkártyaadatait a fizetéshez. Solymár Ákos elmondta, ezek a banki oldalak biztonságosak, nyugodtan kitölthetjük. Hozzátette, a csalók nem használnak ilyen lehetőségeket, ugyanis ehhez szükséges egy bankkal való megállapodás.

Állítsunk be limitet a bankkártyán

Ahol a kereskedő alakít ki bankkártyás fizetési oldalt, azt már bizalmatlanabbul kell kezelni. Ebben az esetben érdemes olyan bankkártyát használni, amely csak internetes vásárlásra alkalmas.

Nagyon fontos, hogy a bankkártyán állítsunk be limitet – erről már Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke beszélt a rádió műsorában. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezet egy honlapot, ahol fel vannak tüntetve a jogsértő webáruházak. Ezt érdemes átnézni, és meggyőződni arról, hogy az általunk kiválasztott bolt ott van-e a listán.

Beszélt arról is, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Békéltető Testülettel közösen egy olyan védjegyrendszer kialakításán dolgozik, amelynek az a célja, hogy azok a cégek és vállalkozások, amelyeknek fontos a piac és a fogyasztó, bekerüljenek a védjegyrendszerbe. Ezt a fogyasztók számára is elérhetővé teszik, így sokkal biztonságosabb lesz az online vásárlás – hívta fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.