Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 07. 19:43, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Csángóföldi és délvidéki muzsikával ünnepelték a Zene világnapját

Csángóföldi és délvidéki muzsikával ünnepelték a Zene világnapját

Városunk önkormányzata a Móra Ferenc Művelődési Központtal karöltve október 1-jén tartotta a Zene Világnapját a művelődési központ dísztermében.

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” – idézte fel Kodály Zoltán gondolatait Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatónője az est nyitányaként.

Yehudi Menuhin karmester, hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította, melyről városunkban is minden évben számos zenei rendezvénnyel megemlékeznek. Idén a Servet zenekar szórakoztatta a művelődési központban megjelent közönséget autentikus csángó népmesével. Az est másik felében pedig a délvidékről érkező Bakos Árpád és barátai magyar és a macedón népzene kevert stílusából adtak ízelítőt. A zenekarokat Böszörményi Gergely együttesvezető, a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász mutatta be.

Az együttesek bemutatkozása előtt Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket:
- A zene egy olyan nyelv, melyet minden ember ért. Van aki a komolyzenén, van aki a hard rockon, van aki a jazz, de van olyan is, aki a pop-zenén keresztül. Épp ezért valamilyen formában mindig összeköt bennünket és az életünket is meghatározza. Más zenét hallgatunk akkor ha rossz kedvünk van, és mást akkor, mikor jó a kedvünk. A zene tehát minden élethelyzetet betakar, minden élethelyzetben megoldást kínál a szívnek és a léleknek a gyógyulására. Magyarország nagyon szerencsés helyzetben van. Rengeteg olyan zenészünk van, akik noha nem világhírűek, de méltóan képviselik a világ zenei színvonalát és lehetnének világhírűek is. Ebben is kimagasló, ami kis hazánk – zárta gondolatait a polgármester.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit