Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 25. 16:53, szerda | Helyi
Forrás: KEOL

Energiahatékonysági fejlesztés a Bács-Kiskun Megyei Kórház kiskunfélegyházi és kalocsai nővér-orvosszállóin

Energiahatékonysági fejlesztés a Bács-Kiskun Megyei Kórház kiskunfélegyházi és kalocsai nővér-orvosszállóin

Kórházunk jelentős számú olyan épülettel, épületrésszel rendelkezik, amelyek gazdaságos üzemeltetésüket, energetikai jellemzőiket tekintve kedvezőtlen állapotban vannak.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 145.15 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A Támogató a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései" tárgyú pályázati felhívást tett közzé, melyen a „Energiahatékonysági fejlesztés a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai és Kiskunfélegyházi nővér-/orvosszállóin" címmel és KEHOP-5.2.10-16-2016-00035 azonosító számmal nyerte el a Kórház a támogatást. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kórházunk jelentős számú olyan épülettel, épületrésszel rendelkezik, amelyek gazdaságos üzemeltetésüket, energetikai jellemzőiket tekintve kedvezőtlen állapotban vannak. A pályázat lehetőséget kínált arra, hogy jelentősen javítsuk a Kórház kalocsai és kiskunfélegyházi telephelyein lévő nővér-/orvosszállók energetikai jellemzőit, gazdaságos üzemeltetését.

Pályázatunk keretében a kalocsai telephelyünkön egy 18 lakásos, míg kiskunfélegyházi telephelyünkön egy-egy 8, illetve 4 lakásos nővér-/orvosszállót újítottunk fel energetikai szempontból. A beruházás során új, műanyag nyílászárók kerültek beépítésre, az épületek 12 cm vastag homlokzati hőszigetelést kaptak, valamint megújuló energiaforrásként 99 db 255 Wp polikristályos napelem került a tetőfelületekre felszerelésre. A beruházás által a Kórház elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése 534 320 KWh/év, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának éves csökkenése 104,15 tonna CO2 egyenérték.

Ezen épületek korszerűsítése különösen fontos volt intézményünknek, hisz amellett, hogy értéknövelő beruházásról van szó, üzemeltetési költségeink jelentősen csökkennek, ugyanakkor meglévő és leendő kollégáink és azok családjai számára versenyképes lakhatási körülményeket tudunk nyújtani. Természetesen energiahatékonyságot növelő pályázat lévén kiemelt a beruházás környezetre gyakorolt kedvező hatása is, megvalósulásával csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, növelni tudjuk a megújuló energiafogyasztásunk részarányát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.