Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 14. 09:45, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Eszünk, de nem eleget! Miért fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás?

Eszünk, de nem eleget! Miért fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás?

Az Európai Friss Kalandok program első ízben valósul meg Magyarországon, amelynek célja, hogy közelebb hozza a gyermekekhez a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

A téma létjogosultságát az adja, hogy a programhoz készített 2016-os szakmai tanulmány rávilágított arra, hogy Magyarországon a kisgyermekes családok fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Magyarországon a gyermek nélküli idősebb generáció jelentősebb zöldség- és gyümölcsvásárló, mint a gyermekes családok, holott a gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezt támasztja alá a Központi Statisztikai Hivatal 2005 és 2011 közötti zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló kutatása is, amely kimutatta, hogy ezen időszakban 9 százalékkal csökkent a fogyasztásuk hazánkban.

Komoly egészségügyi problémák

A helytelen és egészségtelen étkezési szokások komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaikkal kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. Emellett a tanulmány azt a nemzetközi tendenciát is alátámasztotta, miszerint a 4-6 éves kor közötti gyermekek 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, mire pedig iskoláskorúak lesznek, ez az arány már a 30 százalékot is elérheti – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Antal Emese dietetikus szerint sok esetben a szülők rontják el a gyermekek táplálkozási szokásait. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek ugyanazt az ételt fogyassza több napon keresztül, kerülni kell továbbá a túlzott édességfogyasztást is. Úgy véli, jó megoldás lehet, ha az édességeket eldugjuk a gyermekek elől és inkább valamilyen friss gyümölcsöt rakunk ki látókörön belül. Hozzátette, az egészséges táplálkozás mellett ugyancsak fontos a napi mozgás megléte is.

Mi lenne a helyes?

A csökkenő zöldség- és gyümölcsfogyasztást a WHO 2013-as kutatása is kimutatta, miszerint napi 260 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk fejenként, amellyel az Európai Unióban az utolsók között helyezkedünk el.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint napi 400 grammos zöldség- és gyümölcsfogyasztás lenne a megfelelő. Süle Katalin, a kamara szóvivője kiemelte, a legegészségesebb az lenne, ha minden családban a napi ötszöri étkezés betartására szoktatnánk a gyermeket, az ételek pedig szinte mindig tartalmaznának valamilyen zöldség vagy gyümölcs alapú hozzávalót – mondta el Süle Katalin a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A nyári leegés miatt is hasznos

A SOTE Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozási Tanszékének adjunktusa arra hívta fel a figyelmet, nyáron még inkább fontos, hogy a gyermekek minél több gyümölcsöt fogyasszanak, ugyanis fenn áll a veszélye a leégésnek. Dr. Lichthammer Adrienn elmondta, rengeteg gyümölcs és zöldség tartalmaz azonban béta-karotint, amelyek növelik a bőr ellenálló képességét. Hozzátette, ez nemcsak gyermekek esetében, de felnőtteknél is ugyanúgy javasolt.

Frutti és Veggi segít a gyerekeknek

Az Európai Friss Kalandok program célja, hogy a kisgyermekes családok figyelmét felhívja a zöldség és gyümölcsfogyasztás, az egészséges táplálkozás fontosságára. A kampány mögött nincs semmilyen gazdasági érdek, az egész programsorozat edukációs céllal valósul meg Magyarországon.

Süle Katalin elmondta, idén 15 különböző eseményen, az ország több pontján lehet találkozni a programmal, melynek két központi figurája is van: Frutti és Veggi. A két kabalafigura segítségével szeretnék a gyermekeket a gyümölcsök és a zöldségek világába bevezetni, remélve, hogy ezzel közelebbinek érzik majd magukhoz azt a tényállást, mely szerint hasznos és egészséges a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás – jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.