Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Február 22. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Fogászati mítoszok. Mutatjuk, miért nem igazak

Fogászati mítoszok. Mutatjuk, miért nem igazak

Nem törődünk eleget a fogainkkal, így európai összehasonlításban alaposan lemaradtunk fogászati-szájegészségi mutatókban. Az unió polgárainak 41 százaléka mondhatja el, hogy megvan az összes természetes foga.

Skandináviában pedig ez az arány 50 százalék feletti, míg Magyarországon 19 százalék. Ahhoz, hogy a helyzet változzon, szemléletváltásra lenne szükség.

A magyarok kerülik a fogorvost, mint ördög a szenteltvizet. A lakosság rossz parodontális állapotát a gazdasági és szociális okok mellett az elmaradott szájhigiéniás szokások és az egészségtudatos magatartás hiánya alapozza meg. Míg Skandináviában a felnőttek csaknem 80 százaléka megy el évente legalább kétszer fogászati szűrővizsgálatra és fogkőeltávolításra, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, és mintegy 20 százalék saját bevallása szerint mégfájdalomesetén sem fordul szakemberhez.

A változáshoz széles körben meg kellene érteni, hogy a rossz fog nem csak az előnytelen megjelenés és a kellemetlen lehelet miatt tarthatatlan, számos súlyos betegség forrása is lehet. Továbbá le kellene számolni néhány mítosszal. Ebben segít infografikánk.

Címkék: fogászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.