Hírek
2017. Április 29. 18:00, szombat |
Helyi
Forrás: Szabad Föld
Idő kell a trappistának!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket.
Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.
18 magyar és 8 külföldi előállítású, összesen 26 trappista sajt átfogó vizsgálatát végezték el a NÉBIH munkatársai. Zsírtartalom szempontjából 19 zsíros, 5 félzsíros és 2 zsírszegény terméket teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium.
Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden termékeknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is. A NÉBIH laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesként jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt (<0,1g/100g). A nitrát és nátrium klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.
10 trappista sajtnál találtak a NÉBIH szakemberei jelölési problémát. Főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására. A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők értékelték a termékek külső megjelenését, színét, ízét, illatát és állományát.
A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi
Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében
A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.
2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi
Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot
A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.
2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi
Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot
A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.
2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi
Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon
Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.