Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Április 15. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ilyen tüneteknél gyanakodjon, hogy gyermeke cukorbeteg

Ilyen tüneteknél gyanakodjon, hogy gyermeke cukorbeteg

Eszik, mégis fogy. Iszik, de folyton szomjas. Az I-es típusú cukorbetegség tünetei jellegzetesek.

Sok szülő mégsem gyanakszik arra, hogy gyermek beteg lehet. A kockázat viszont egyre nő: harminc év alatt megháromszorozódott a 14 év alatti diabéteszesek száma. Ráadásul a betegek is egyre fiatalabbak, sokszor óvodáskorú gyermekeknél diagnosztizálják az egy évtizeddel ezelőtt még 10-14 éves korban jelentkező betegséget. De mi van a riasztó statisztikák mögött, mit tehetünk mi, szülők gyermekünk egészségéért? Kellő figyelemmel, fegyelemmel a cukorbeteg is élhet teljes életet, de hogyan? Segít-e az óvónő, a pedagógus? – a többi közt ezekre a kérdésekre keresték a választ a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Nincs magyarázat

Az elmúlt években drasztikusan emelkedett a cukorbeteg gyermekek száma. A jelenség pontos okát egyelőre nem ismerik – mondta Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Nyilvánvalóan valamilyen civilizációs ok van mögötte, a kérdés mindennapossá vált. Ezért is tartják fontosnak, hogy a problémára fókuszáljanak, ráirányítsák a figyelmet, hogyan kell bánni ezzel a betegséggel. A sportolástól kezdve az étkezésig megvannak a szabályok, ezek betarthatók, és akkor a gyermek teljesen aktív, másokéhoz hasonló életet tudnak élni ezek a gyerekek – tette hozzá.

Magyarországon azonban sok a félelem, ezért tartják fontosnak, hogy segítsék ezeket a családokat – hangsúlyozta.

Ez a különbség az I-es és a II-es cukorbetegség között

Gyerekkorban kizárólag az I-es típusú cukorbetegség a jellemző, felnőttkorban pedig a II-es. Utóbbit nem is mindig kell inzulinnal kezelni, előbbinél ez nagyon ritka. A cukorbetegség az élet egészére szól, hozzá kell szokni ahhoz, hogy az életforma egész életre megváltozik. Ugyanakkor fontos az odafigyelés, mert az életkilátást, az életminőséget a szövődmények elkerülése, késleltetése jelenti – magyarázta.

A cukorbetegség nem elkerülhető, nincs olyan megoldás, mellyel ki lehetne védeni. Ami régebben a fiatal serdülőknél indult, ma jóval korábban és gyakrabban fordul elő. Nem ritka a 6 éves kor alatti, vagy a kisded cukorbeteg.

Dr.Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinikájának igazgatóhelyettese a gyermekkori cukorbetegség drasztikus emelkedéséről azt mondta: a jelenséget nem tudják igazán megmagyarázni. Egy bizonyos, ennyi idő alatt a genetikai állományunk nem változik. Van egy biológiai hajlam, de nem ennek a fokozódása okozza a cukorbetegek számának megugrását. Mindenféleképp környezeti ártalmat kell a háttérben feltételeznünk. Valószínűleg valamilyen kiváltó adalékanyagról van szó, amit elfogyasztunk.

Nincs alternatív terápia, csak diéta és inzulin

Amikor egy gyermeknél kiderül, hogy cukorbeteg, a szülők elkezdenek valamilyen alternatív gyógymód után kutatni, hiszen az inzulininjekció és a szigorú diéta egy nehéz életmódot jelent. Az alternatív terápiák azonban abszolút járhatatlan utat jelentenek. A betegség lényege egy autoimmun folyamat, az inzulintermelő sejteket a szervezet megtámadja és elpusztítja. Ennek az oka lehet egy évekkel korábbi vírusfertőzés, de amikor a betegséget felismerik, a sejtek pusztulása annyira előrehaladott, hogy a megelőzésre már nem tudunk gondolni – emelte ki.

Az I-es típusú cukorbetegség esetében a sejtek lassú, de teljes mértékű elpusztulásáról van szó. A II-es típusú cukorbetegség esetén az adott személynek van inzulinja, de az nem tud hatni, elsősorban a kövér, túlsúlyos emberekre, idősekre jellemző ez – mutatott rá.

Gyanús jelek

Kocsisné Gál Csilla szülő elmondta: arra figyelt fel, hogy gyermeke rengeteget iszik. Mindehhez társult az is, hogy sokat járt vécére. A harmadik napon gyermekorvoshoz fordultak, sokáig azonban – a hányás, a bágyadtság miatt – vírusos gyulladásra gyanakodtak.

A ketoacidózis egy életveszélyes szövődménye a diabétesznek. Az oka az inzulinhiány. A sejtek cukor helyett zsírokat kezdenek energiaforrásként felhasználni. Ilyenkor jellegzetes illata van a leheletnek, körömlakklemosóhoz, rothadt gyümölcs szagához hasonlít. A vér savanyodásakor ilyenkor a gyermekek nagyon mély lélegzetet vesznek. Eszméletüket ugyan nem veszítik el, de tudatzavar lép fel. Ezt az állapotot egy korai diagnózissal mindenképp meg kell előzni – hívta fel a figyelmet Dr.Tóth-Heyn Péter.

Henter Izabella, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Gyermekegészségügyi Intézete dietetikusa arról beszélt: amikor egy gyermeknél cukorbetegséget állapítanak meg, kórházba kell vinni, ott állapítják meg a szénhidrát és az inzulin megfelelő arányát. A kórház azért egy speciális körülmény, ezért a későbbiekben is nagyon fontos a kapcsolat a gondozó team és a család között.

Nem lelkesednek az óvodák és az iskolák

Mint mondta: előfordul olyan eset, amikor egy gyermeknél megállapítják a cukorbetegséget, és ezek után az oktatási intézmény nem akarja visszavenni, mert félnek attól, hogy nem tudják a problémát megfelelően kezelni. Félnek az ismeretlentől, hogy a gyermek nem lesz együttműködő, de ha mégis, akkor is folyamatosan figyelni kell, meg kell szúrni, el is veszítheti az eszméletét – sorolta.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ilyen helyzetekben a gyermekek nagyon együttműködők. Az óvónők, tanárok ellenállása pedig leginkább az ismeretek hiányából fakad – fűzte hozzá.

Ezeknek a gyermekeknek meg kell engedni, hogy adott esetben ehessenek vagy megszúrhassák magukat az órán – hangoztatta.

Címkék: cukorbetegség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.