Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 23. 10:53, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ingyenes földhasználattal segítenek a hátrányos helyzetű településeken

Ingyenes földhasználattal segítenek a hátrányos helyzetű településeken

A vidéki életkörülmények javítása a célja annak a pályázatnak, amelyet települési önkormányzatok számára hirdetett az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ

A nyertesek állami földek ingyenes használatára szerezhettek jogosultságot – hangzott el a Magyar Gazda eheti adásában. A települések november elején vehetik birtokba a földeket.

Az agrártárca helyettes államtitkára Nagy János elmondta, hogy 2010 óta folyamatosan hirdetnek hasonló, közfoglalkoztatási illetve szociális célokból pályázatokat önkormányzatok részére. Egyrészt a nem hasznosított állami területeket vehetik igénybe az önkormányzatok, másrészt pedig azokat, amelyeket már a korábbi években is sikeresen műveltek.

Idén valamennyi pályázó nyert, így 371 állami földterület, összesen több mint 1230 hektár kerül 5-15 éves időszakra 109 települési önkormányzathoz – hangzott el az adásban.

Voltak olyan települések, amelyek az előző évek gyakorlatától eltérően, ezúttal nem pályáztak, ami azt jelzi, hogy javultak az ott élők körülményei.

Szerencsére több olyan település volt, amely korábban részt vett ezeken a pályázatokon, azonban egyszerűen nem igényelt a mostani körben, a 2018/19-es kiírásban földet. Ennek az az oka, hogy egyszerűen elfogytak a közmunkások, tehát az elsődleges munkaerőpiacon sikerült elhelyezkedniük, és nem volt igény ilyen jellegű földhasználatra az adott önkormányzatnál – mondta az államtitkár.

Támogatást kapnak a kistelepülések

A pályázat a vidéki munkaerő-piaci lehetőségek bővítését és a helyben termelt élelmiszerek előállítását is támogatja, így hozzájárul a kormány által idén indított Magyar Falu Program célkitűzéseinek sikeréhez is.

Az adott területen folytatott mezőgazdasági termelésből, illetve a termékek értékesítéséből származó haszon, az állami földek vagyonkezelői jogát elnyerő önkormányzatoké lesz, illetve jogosulttá válnak az agrártámogatások lehívására is.

„A vagyonkezelői jog kvázi tulajdonjogot jelent. Gyakorlatilag nem adhatja el az önkormányzat a vagyonkezelés időtartama alatt, illetve nem adhatja biztosítékul, nem terhelheti meg ezeket a földeket. És természetesen, elvárjuk a mezőgazdasági használatot. Mivel itt egy ingyenes földhasználatról van szó, ezért a tulajdonosi ellenőrzés a Nemzeti Földügyi Központ részéről folyamatosan várható” – mondta Nagy János.

A hivatalos kormányhatározat a pályázati döntésről a napokban jelent meg.
A kormány 2019. október 15-én tette közzé azt a határozatot, amelyben a végleges döntés, a deklaráció megszületett arról, hogy ezeket a vagyonkezelési szerződéseket meg kell kötnie a Nemzeti Földügyi Központnak. Erre 2019 október végéig van lehetőség.

A szerződések elő vannak készítve, minden önkormányzattal megtörtént az egyeztetés. A szaktárca tervei szerint a települések november elején vehetik birtokba a földeket és a szerződésben meghatározott ideig gazdálkodhatnak a területeken.

A Magyar Falu Programot 2019-ben indította Magyarország kormánya abból a célból, hogy a legkisebb, ötezer lélekszám alatti települések népességmegtartó képességét növelje, abból kiindulva, hogy a városi és a vidéki életforma közötti választás életstílusok és ne pedig életminőség közötti választás legyen – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Címkék: földhasználat, ingyen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.