Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Október 15. 12:42, csütörtök | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Interjú Földes Bencével

Interjú Földes Bencével

A hajósi lovas második lett a Nemzeti Vágtán.

Október 10-én, szombaton rendezték meg a Nemzeti Vágta idei futamát, amelyen Kalocsa és több környékbeli település is izgulhatott lovasaiért. A járás településeinek lovasai közül Hajós bajnoka, a döntő futam második helyét megszerző Földes Bence volt a legeredményesebb, aki Galaxy nyergében érte el a Nemzeti Vágta második helyezését.

Az Nemzeti Vágta „ezüstnyergesével” a verseny után beszélgettünk. Ennek kapcsán az idei Vágta-győztesről, Ördög Alenről és lováról, Ricardóról is megtudtunk pár érdekességet. A két versenyzőt azon kívül, hogy mindketten magasan telivérezett félvérekkel szálltak versenybe, mindketten a Dunakeszi-alagi tréningközpontban készültek föl a megmérettetésre, ahol mindkettejük, és lovaik fölkészülését a többszörös Vágta-győztes, Molnár Gyöngyi koordinálta.

A Hősök terén felállított speciális pályán,a koronavírus-járvány miatt közönség nélkül zajlott a kétnapos versenysorozat, amelyben hetvenkét magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. Köztük volt Kalocsa és Uszód versenyzője is, egy kalocsai lovas pedig egy Hajdú-Bihar megyei település képviseletében állt rajthoz, ám ők sajnos nem jutottak a döntőbe. A hajós színeiben lovagló Földes Bence viszont az idei nemzeti vágtán egészen a rangot adó második helyezésig vágtázta magát.

Bencét a verseny után sikerült elérnünk, aki elmondta: 10 éves korom óta lovagolok. Az Elővágtán nem kellett indulnunk, mert úgynevezett szabadkártyát kapott a település, így elővágta nélkül indulhattunk a Hősök terén. A ló december óta dolgozik, heti 5-6 napot, általában 1-1 órát naponta. Én csak szeptember elején ismerkedtem meg vele.

– Hogyan kell elképzelni a ló felkészítését?

– A felkészülést egy hosszú alapozó munkával kell kezdeni. Ez sok hosszú, lassú vágtamunkát jelent. Ez elengedhetetlen, hogy a lónak legyen ideje hozzáerősödni a későbbi nagy terheléshez. Később általában heti két alkalommal mennek gyorsmunkát a versenylovak a felkészülés alatt. Oda kell figyelni, hogy elegendő terhelést kapjanak, hogy fejlődni tudjanak, de ne túl sokat, hogy esetlegesen lesérüljenek, vagy mentálisan túlterheljük őket.

A ló, úgy tudom, hogy decemberben lett belovagolva. Azóta dolgozott vele Molnár Gyöngyi és Ördög Alen, az idei futamgyőztes. Az utolsó másfél hónapja hozták Dunakeszi-Alagra a nyerő Ricardóval együtt. Szerencsére egy kemény ló, szeret dolgozni, és a felkészülés problémamentes volt. Folyamatosan jött előre, így bizakodva vártuk a versenyt.

- Mit lehet tudni a lovadról?

– Galaxy egy 5 éves magyar félvér fajtájú sárga herélt. Nyíregyházán született, apja angol telivér, és az anyja is 50 százalékban ban angol telivér, így az engedélyezett legmagasabb, 75 százalékos telivér vérhányaddal rendelkezik. Tavaly került Papp Gyula tulajdonába, aki a kétszeres Vágta bajnok Molnár Gyöngyihez küldte tréningbe.

-Hogyan lett belőled a rangot adó Nemzeti Vágta második helyezettje?

Nyíregyházán születtem, majd Pesten éltem. 2018-ban kiköltöztünk ki a párommal egy évre Angliába, ahol egy versenyistállóban dolgoztunk. Tavaly tavasszal jöttünk haza, hogy elkezdhessem az Állatorvos-tudományi Egyetemet, ahol most vagyok másodéves. Fóton élünk a párommal, ami nagyon ideális számunkra, hiszen az alagi tréningközpont 10 percre van, így az iskola mellett is van lehetőségem lovagolni. A családom nem rendelkezik lovas múlttal, de nagyon szeretik a lovakat, és mindenben támogatnak, most is nagyon szurkoltak. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a párom is lovagol, sokat köszönhetek neki is.

- Milyen érzés volt másodikként átvágtatni a célvonalon?

– Nagyon jó érzés volt. Egy kiélezett, erős versenyben nem sokkal kaptunk ki. Ráadásul az istállótársam tudott csak megelőzni. Galaxynak ez volt az első versenye, óriási teljesítmény ez egy kezdő lótól! Nagyon elégedett vagyok vele és az eredménnyel is.

- Milyen érzés Budapesten, a főváros legszebb terén lovagolni

– A verseny alatt nem arra figyel az ember, hogy hol van, vagy milyen a környezet. Próbáltam a lóra és a futamra koncentrálni. Aztán a végén, amikor visszatekintek, akkor érzem csak, hogy milyen fantasztikus ez

– Jövőre is szeretnél indulni a versenyen?

– Természetesen, amennyiben lesz rá lehetőségem, mindenképpen indulok.

A Bencét megelőző istállótárs, Ördög Alen és lova, Ricardó. Amint a Hajósnak dicsőséget szerző lovastól,Földes Bencétől megtudtuk, az idei futamgyőztes is ugyanabból az istállóból érkezett a Vágtára, fölkészülését is ugyanaz a szakember, a többszörös Nemzeti Vágta-győztes Molnár Gyöngyi segítette, aki Bence lovát is fölkészítette.

A győztes, Ördög Alen egy újonc versenylovas – amint ezt a Kincsempark.hu oldalon megjelent cikkből megtudhatjuk. Alen a Kincsem Parkban is versenyez, ahol a 2020-as szezonban szállt először nyeregbe hivatalos futamban - írják.

Az idei Vágta-győztessel készült interjúból kiderül, hogy a hajósi bajnok lovának felkészítője, Molnár Gyöngyi idomár segítségével csöppent bele a telivérek világába. Munkalovasként kezdte, mint mindenki más. Az idei szezonban már zsokéjelöltként versenyez a Kincsem Parkban, eddig tizenöt alkalommal szállt nyeregbe. Vannak már szép helyezései is, de kezdő zsokéként egyelőre még dolgozik első versenygyőzelméért, hosszabb távú álma, elsődleges célja pedig a Derby-siker.

A győzelme után készült interjúban az idei bajnok a felkészülésről elmondja, hogy a Vágtára Molnár Gyöngyi utasításai szerint dolgoztak, télen alapozó munkával indítva, majd lova, Ricardó fokozatos formába hozásával folytatva a felkészülést. Az egy napon belül többszöri starthoz állás által megkövetelt, jó állóképesség érdekében végzett hosszú kondíció munkák után az utolsó másfél hónapban már Dunakeszi-Alagon, a tréningközpontban, ideális körülmények közt folytatták a felkészülést a megmérettetésre, ahol a többszörös champion, Stanislav Georgiev biztosított számukra helyet az istállójában, sok jótanáccsal is ellátva őket.

A futamgyőzelmet számára megszerző paripáról a hivatkozott cikkből kiderült, hogy a jószágegy magasan telivérezett félvér, mindennapos munkában és teljesítményben a telivérekéhez hasonló adottságokkal. Lovaglása viszont a nehezebb esetek közé tartozik, mert „mindig menne, és mindig győzni akar” - amint a Hajósnak a második helyet megszerző Földes Bence Vágta-nyertes istállótársa, Ördög Alen fogalmazott a Kincsem Parknak adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a lónak ez a tulajdonsága most az előnyünkre is vált.

Forrás: Nemzeti Vágta / Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.