Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Április 17. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Itt a tökéletes fonott kalács receptje

Itt a tökéletes fonott kalács receptje

Nincs húsvét kalács nélkül, és a házilag készített kalácsnál nincs is jobb. Bede Róbert megosztotta velünk kalács receptjét.

Több húsvéti receptet is megosztott a hirado.hu-val Bede Róbert szakács. Bár ők, régi családi hagyomány szerint csülköt készítenek húsvétkor, mégpedig bográcsban, a kertben, mégis rengeteg tippet adott ahhoz, hogy egyedi ételeket varázsoljunk az ünnepi asztalra. De még mielőtt az izgalmas sonkás és tojásos ételeket vennénk sorra, itt egy hagyományos fonott kalács receptje, mert nincs húsvét kalács nélkül.

Íme, a foszlós, fonott kalács receptje:

• 50 dkg liszt
• 2 dl tej
• 2 dkg friss élesztő
• 10 dkg porcukor vagy kristálycukor
• bő 10 dkg olvasztott vaj, nem margarin!
• 3 tojássárgájája
• fél citrom reszelt héjja
• 1-2 cent rum
• 10-12 dkg mazsola

Az élesztőt felfuttatjuk körülbelül fél-1 dl tejben, amihez pici cukrot is adunk továbbá 1-2 kanál lisztet. Ezt hagyjuk szépen felfutni. Fontos! Sót ne tegyenek ehhez a kovászhoz, sokan ugyanis ezzel rontják el.

Ha felfuttattuk az élesztőt, utána elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. A folyékony hozzávalókat keverjük először össze, kivéve az olvasztott vajat. Amikor a híg összetevőket elegyítettük utána hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát is. Ezt a liszthez keverjük, aminek a közepébe a kovászunkat öntöttük. A tésztát elkezdjük kidolgozni, és apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat.

Két titka van a kelt tésztának

A kelt tésztának két titka van, az egyik az alapos kidolgozás, míg a másik a szellőztetés. Szóval, ha tökéletes kalácsot szeretne az ünnepi asztalra, akkor addig kell a tésztát gyúrni, míg hólyagos nem lesz. Hogy ezt mennyi ideig kell csinálni? Körülbelül addig, míg a homlokán nem jelenik meg a verejték. Ha a tésztánk szép, hólyagos, akkor letakarjuk konyharuhával és viszonylag meleg helyen elkezdjük keleszteni. Ha megkelt, újra átdolgozzuk a tésztánkat, ezt hívjuk szellőztetésnek. Átdolgozás után ismét letakarjuk és hagyjuk kelni.

A tésztánk akkor jó, ha körülbelül kétszeresére vagy két és félszeresére nőtt.

Ezután jöhetnek a fonatok. A tésztát 3 vagy 4 részre osztjuk, kisodorjuk és „copfot” fonunk belőle. Ezt enyhén vajazott sütő tepsire tesszük. Tojásfehérjével vagy tejjel megkenjük. Közben a sütőnket előmelegítjük körülbelül 160 fokra, amikor elérte a megfelelő hőfokot, betesszük a kalácsunkat. A sütési idő körülbelül 45 perc.

Fontos! Ne kezdjék el sokkal magasabb, vagy jóval alacsonyabb hőfokon sütni a kalácsot, mert megtörténhet, hogy nyers marad a közepe. Azt viszont tudni kell, hogy minden sütő más és más, azaz +/- 10 fok különbség könnyen lehet sütők között. Így ami biztos, hogy az ünnepi kalácsot körülbelül 160-180 fokon tudja ideálisra sütni.

Sok sikert!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit