Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 12. 16:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Jó húsipari szakembereket nevel a félegyházi mezőgazdasági iskola

Jó húsipari szakembereket nevel a félegyházi mezőgazdasági iskola

Az elmúlt pénteken (március 8-án) tartották az 59. Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny záró ünnepségét a Városháza dísztermében.

Az ország huszonkét legjobb hentes tanulója izgatottan várta az eredményhirdetést és a verseny értékelését.

Csányi József polgármrester köszöntő beszédét követően Rózsa Pál iskolaigazgató, majd Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke értékelte a diákok munkáját.

Mint ahogy azt a beszámolóból megtudtuk a fiatalok 82%-os teljesítményt nyújtottak az írásbeli feladatok során, a szóbeli viszont gyengébben sikerült, legalábbis a 64%-os teljesítménnyel nem volt megelégedve a szakmai zsűri. Azt azonban kihangsúlyozta a versenybizottság elnöke, hogy néha elég lett volna egy szóval kisegíteni egy-egy diákot, hogy tovább tudjon lendülni és ki tudja bontakoztatni valódi tudását. Ezt azonban – noha nagyon nehéz volt megállniuk, de - a pártatlanság és az egyenlő esélyek biztosítása miatt nem tehette meg a szakmai bíráló bizottság.

A tanvágóhídon a sertések vágási feladataiban, valamint a különböző szalonnafélék megmunkálása 85%-os teljesítményt nyújtottak a fiatalok. Azt is örömmel tapasztalta a szakmai bíráló bizottság, hogy a diákok kivétel nélkül hiánytalanul betartották a megfelelő balesetvédelmi egészségügyi előírásokat. A darabolási és csontozási munkákban igaz, hogy csak 64%-os teljesítményt nyújtottak a versenyzők, de négy olyan tanuló is volt, aki hiba nélkül végezte el a munkát. A másodlagos feldolgozás igen összetett feladat volt, melyben szárazkolbászt kellett előállítaniuk a diákoknak, majd egy tesztlapot kitöltve kellett eldönteniük a tartósítási eljárásokat. A tesztlappal nem voltak gondok, a kolbász előállításánál azonban sok apró hibát észlelt a szakmai bizottság.

Az értékelést követően a diákok számos jutalmat és oklevelet vehettek át. Például külön értékelték a legjobb csontozót, a legjobb elméleti eredményt nyújtó tanulót stb.

Az összesített eredményei alapján az első öt szakma kiváló tanulója címet az alábbi tanulók kapták meg:
Búcsú Péter (Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)
Horváth Dávid (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)
Hrágyel Márk (AM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakiskola)
Koresánszki József és Vörös Norbert (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.