Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 02. 09:15, csütörtök | Helyi
Forrás: HIROS

Jubilál a Kurultaj

Jubilál a Kurultaj

Idén 10 éves a Kurultáj. A magyarok legnagyobb törzsi gyűlésre több ezer hagyományőrző érkezik Bugacra augusztus 10-től 12-ig a Kárpát-medence minden tájáról.

Újdonságok hatalmas tárházával várják a vendégeket.

27 nemzet, 111 hagyományőrző csapat, több ezer ember. Ennyien vesznek részt az idei Kurultájon, Bugacon augusztus 10-től 12-ig. A rendezvény nem csak a magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe, hanem a sztyeppei lovas nomád civilizáció legnagyobb bemutatója, és a hun és türk tudatú népek közös ünnepe.

- A legfontosabb üzenete, hogy a magyar emberek méltón tudjanak emlékezni, megemlékezni, és közösen megünnepelni azt, hogy itt, a Kárpát hazában, itt élünk, és megköszönni mindazoknak, akiknek köszönhetjük ezt az országot. Tehát legnagyobb történelemformáló, közös ősünkre emlékezünk és a magyarság ünnepével együtt - mondta Bíró András Zsolt, főszervező.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvénye idén jubilál. A 10 éves évforduló alkalmából számos újdonság várja 3 napon keresztül a vendégeket.

- Még több hagyományőrző sport mutatkozik meg, nemzeti bajnokságot is szervezünk belőle. Valamint a kiállításokban is lesz újdonság. Például a világ legnagyobb sátrában, az Attila sátorban a Kárpát-medencei hun történelem néhány eleme elevenedik meg - mondta a főszervező.

Ebben a sátorban lesz kiállítva például a nemrég Kecskeméten megtalált V. századi előkelő harcos torzított koponyája is. Továbbá a Pozsonyi Csata 1111. évfordulójának tiszteletére csatajeleneteket fognak eljátszani. A magyarság mellett 26 rokon nemzet érkezik, ezek a delegációk nem csak megfigyelőként, hanem aktív résztvevőként fognak szerepelni a programsorozaton, és bemutatják majd saját kultúrájukat.

(Forrás: HIROS)

Címkék: jubilál, Kurultaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.