Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 06. 13:22, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Kiállítás nyílt a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak képzőművészeti munkáiból

Kiállítás nyílt a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak képzőművészeti munkáiból

Eredeti címmel nyílt kiállítás a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak alkotásaiból március 4-én a Művelődési Központ aulájában.

Az ünnepélyes megnyitót a gimnázium diákjai verssel-prózával tarkított előadásukkal színesítették Liszt Ferenc: Szerelmi álmok címmel.

A tárlatot Rosta Ferenc alpolgármester, a gimnázium nyugalmazott igazgatója nyitotta meg elismerő szavakkal illetve a Szabó Ildikó művésztanár által vezetett szakkör tagjainak tevékenységét.

- Az első, ami eszembe jutott ezzel a kiállítással kapcsolatban, az egy régi latin igazság: A művészet hosszú, örök, az élet rövid – megnyitó beszédét e szavakkal kezdte az alpolgármester. Majd rendhagyó módon, nem a népes számban megjelent közönséghez szólt, hanem a képzőművészeti szakkör alkotó diákjaihoz:

- Réges-régen indult el iskolátokban az a tevékenység, melyet képzőművészeti szakkörnek, vagy egyszerűen rajzszakkörnek hívtunk és hívunk most is. Tanárnőtők is ebbe az iskolába, erre a szakkörre jár és már régóta ő vezeti azt, mintegy biztosítva, hogy az előbb elmondott latin mondás e formában is valamiképpen tovább éljen. Itt tényleg arról van szó, hogy az istenáldotta tehetség bennetek valamiképpen megvillant úgy, mint elődeitekben, és csak remélni tudom, hogy akkor is, mikor ti már rég nem lesztek itt, a jó képességnek mindig lesznek nyomai. Természetesen nem egyformán. Van, aki többet kapott, van, aki színesebbet, de hogy előtört a ti esetetekben, középiskolás korotokra ez a kiemelkedő adottság, úgy elő fog törni utódaitokban is. Mert a tehetség már csak ilyen. Bármilyen kevéske is, az igyekszik a felszínre törni.

Sokszor mondják, halljátok is: „Minek ezzel foglalkozni?” „Édes fiam ezzel nem tudsz pénzt keresni, éhen halsz”. Záporoznak a lebeszélő suttogások, hogy csinálj inkább mást. Sajnos ezek a hangok nem tudják, hogy te ezzel a tevékenységgel az egyik legfontosabbat csinálod. Személyiségedet gazdagítod, teljesebbé teszed önmagad, hozzásegíted magad ahhoz, hogy másképp lásd egy kicsit ezt az esztelenül felpörgetett világot.

Körülötted villog a digitalizált élet és legtöbben ész nélkül nyomkodják a kütyüket. Érdekes lenne eljátszani azzal a gondolattal, hogy ha lekapcsolnák az áramot, vagy egy pillanat alatt elhallgatnának az okos telefonok, megszűnnének a számítógépek adta lehetőségek, akkor vajon mi lenne?

Valószínűleg sokan értetlenül üldögélnének még órák múlva is, mert nem tudják mit is csináljanak. Dühöngnének? Sírva fakadnának? Vagy bambán merednének a világba szemükben értetlenséggel? És ti mit csinálnátok?

Remélem, hogy a papíron tovább húznátok azt a vonalat ceruzával, pasztellal, amit addig húztatok. Mert egykor szinte minden gyerekek szeretett óvodáskorig rajzolgatni, papírra húzni egy vidám vonalat, de amíg a többiek leszoktak egy villózó képernyő kedvéért, addig ti magatok talán mások gyönyörűségére létrehoztok valamit, amit lehet, hogy egyszer alkotásnak fognak nevezni. Hát ennyivel vagytok ti többek kortársaitoknál, no meg annyival, amennyivel a képek közötti szövegek többet elárulnak gondolkodásotokról, világfelfogásotokról. Mert valóban igaz a mondás: eredetiség csak ott van, ahol gondolat van.

(Fotók: Fantoly Márton - Félegyházi Közlöny)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.