Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 27. 13:42, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Koronavírus: ki vesz mintát a fertőzésgyanúsaktól?

Koronavírus: ki vesz mintát a fertőzésgyanúsaktól?

A koronavírus rohamos terjedése miatt egyre több magyart foglalkoztat a kérdés, miszerint hogyan lehet elvégeztetni a koronavírustesztet, ha arra gyanakszunk, hogy mi magunk is megfertőződtünk.

Ahogy már korábban is megírtuk, az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy ne menjenek be a rendelőkbe, hanem telefonon keressék fel háziorvosukat, ha panaszokat észlelnek magukon. Azóta már a háziorvosi ellátást teljesen átalakították. A koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban pedig az áll, hogy a koronavírus-gyanús emberek otthonába a háziorvos akár mentőt is küldhet mintavétel céljából.

Bár a koronavírus-járványt a laborvizsgálat nem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelműen szükségesnek gondolja, hogy teszttel is igazolja gyanúját, akkor ez a lehetőség a legbiztonságosabb módja a mintavételnek. Így ugyanis a fertőzésgyanús embernek még a mintavétel miatt sem kell elhagynia az otthonát. Az Országos Mentőszolgálatnál külön erre a célra kijelölt egységek is dolgoznak.

A járvány lassítása a cél
Ennek az intézkedésnek is az a célja, hogy lelassítsák a koronavírus-járványt. Most már ugyanis egy olyan szakaszban vagyunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal igazolt fertőzöttek számánál tehát jóval több lehet a tényleges beteg, hiszen egyre több csoportos fertőzést észlelnek az országban. Emiatt sok olyan fertőzött lesz, akiket otthoni karanténra köteleznek, kórházba pedig csak azokat szállítják, akiknek egyértelműen szükségük van kórházi ellátásra - olvasható a tájékoztatóban.

Így zajlik a teszt
A koronavírus-tesztet a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése alapján a háziorvos rendeli el - lehetőség szerint azután, hogy egyeztetett a megyei tisztifőorvossal. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is.

A mentők a megrendelt mintavételt a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően az érintett otthonában végzik el. A mentők a torok- és az orrgarat-váladékból vesznek mintát. A mintavétel előtt legalább két órán át nem szabad enni és inni. A mentők ezután eljuttatják a levett mintát a területileg illetékes laborhoz. A laborvizsgálat eredményéről értesítik a háziorvost, aki ezek után felkeresi telefon a vizsgált személyt. A vizsgálat eredményének kiderüléséig az érintett nem hagyhatja el otthonát.

Amennyiben a laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia. Ám ha a beteg - állapota és tünetei alapján - kórházi kezelést igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol minden szükséges ellátást megkap majd - olvasható az oldalon.

Címkék: koronavírus teszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.