Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 02. 14:21, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Még mindig a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban

Még mindig a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban

Jócskán elmaradunk még a visegrádi négyek többi országától is, Németország pedig fényévekre van.

Hiába az elmúlt évek jelentős minimálbér-emelései, a legalacsonyabb fizetés még mindig jóval elmarad az EU legtöbb országában fizetettől - derül ki az Eurostat összesítéséből. Az EU statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint 2019-ben a magyarnál csak a bolgár (286 euró), a lett és a román minimálbér alacsonyabb, a csúcstartó luxemburgiak pedig csaknem ötször akkora minimálbért fizettetnek a munkáltatókkal, mint ami a nálunk elvárt összeg.

De a régióban sem büszkélkedhetünk: euróban számolva Magyarországon 464 euró a legkisebb bér, a szlovákoknál 520, a lengyeleknél 523, a cseheknél pedig 519 euró - vagyis mindhárom országban nagyjából 15 százalékkal több. A nyugat-európai országokban azonban ennél is jóval magasabb a minimálbér: ahol alkalmazzák, ott jellemzően 1600 euró körüli összeget fizetnek - a már említett Luxemburgban pedig idén 2071 eurót.

Tény, hogy az árszint is befolyásolja, mire elég ez az összeg, így az Eurostat a vásárlóerőhöz mérten is összevetette a minimálbéreket. Itt is a bolgárok végeztek a lista végén, ám a luxemburgiaknak fizetett összeg így már nem a hétszerese, hanem "csak" a háromszorosa a bolgárokénak. Magyarország ezen a listán is a hátsó harmadban található, hat másik országgal együtt. A vásárlóerő-paritás érték szerint a magyar minimálbér értéke 765, míg a luxemburgiaké 1646.

A minimálbérek összehasonlítása euróban az alábbi grafikonon látható:

(Forrás: HVG)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.