Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 09. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Még mindig a zselés

Még mindig a zselés

Hihetetlen mennyiségű édességet tömünk magunkba a következő hetekben. Tavalyi felmérések szerint 4-4,5 ezer tonna csoki és szaloncukor landol a gyomrunkban.

Az idén is legalább ennyit veszünk és eszünk, miközben legalább 9 milliárd forintot fordítunk erre.

Sokéves kényszerszünet után az utóbbi időkben ismét az a fontos, hogy minél több igazi kakaót tartalmazzon a Mikulásra és karácsonyra szánt csokoládé. Az ár végre megint másodlagos lett, így a gagyi – főként sok olcsó növényi zsiradékot, kevesebb kakaóvajat és kakaóport tartalmazó – édességek aránya egyre kisebb. Ennek is köszönhető, hogy a drágább termékekből rakunk többet a bevásárlókosárba, így az év végi édességszezonban egyre nagyobb összegeket fizetünk ki.

Bár a mennyiség az édességgyártók szerint évről évre némileg csökken, a bevételük stagnál. Ez 655 tonna csokifigurát és egyéb csokis terméket jelent, ami 3-3,5 milliárd forintot érhet. Ehhez társul a kimondottan szezonálisnak mondható termék, a szaloncukor. Nos, ebből aztán tényleg kilószámra vásárolunk, hiszen csak egy közepes méretű fenyőfa feldíszítéséhez kell vagy 1-2 kiló. Nem véletlen, hogy e termékből általában 3,5-4 ezer tonna kél el a piacon 5,5-6 milliárd forint értékben. A választék ma már áttekinthetetlen, ugyanis több tucat ízben, formában, és ennek megfelelően árkategóriában találkozunk vele. Akad kézműves termék elképzelhetetlen ízkombinációkkal, ezek ára akár a 10 ezer forintot is elérheti kilónként, de sok fajta 500-700 forintos áron is beszerezhető, viszont ezektől ne várjunk túl sok élményt. A középkategória az 1000-1500 forint közötti árat éri el, a legtöbbjük megfelelő minőségű.

A sokszínű kínálatból még mindig fele részben a zselés szaloncukrokból válogatjuk össze leginkább a karácsonyi adagot, ezt követi a marcipános, a rumos-diós, csokikrémes változat, míg sokan a karamellásra és a kókuszosra esküsznek.

Címkék: csoki, kakaó, zselés cukor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.