Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 17. 09:30, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Miért esnek mindig talpukra a macskák?

Miért esnek mindig talpukra a macskák?

A macskák igazi akrobaták, hiszen egy-egy magasabb szekrény tetejéről leugorva is mindig elegánsan, a talpukra érkezve huppannak a padlóra.

Mindez azonban nem a véletlen műve, hiszen akad egy-két ügyes trükk a tarsolyukban.

Egyfelől fontos, hogy a macskák nagyon finoman hangolt egyensúlyérzékkel rendelkeznek, másrészt az emberénél több csigolyát tartalmazó gerincük is rendkívül rugalmas, ami hihetetlenül flexibilis mozgást tesz lehetővé. E tulajdonságok segítéségével képesek addig forgatni a testüket, amíg megfelelő helyzetbe nem kerülnek az ideális landoláshoz. Ezt a veleszületett képességet nevezzük korrekciós reflexnek.

Amint tehát egy macska leugrik vagy leesik egy magasan lévő helyről, látása és a belső fülében elhelyezkedő egyensúlyi rendszere segítségével rövid időn belül képes felismerni, hogy merre van hozzá képest az ég és a föld. Az állat ennek ismeretében kezdi el forgatni a felsőtestét, amit az alsóteste is lekövet. Az irigylésre méltó képességnek a legtöbb cica már alig héthetes korában igazi mesterévé válik, ígyfélelemnélkül veti alá magát a mélységbe, ha a szükség úgy hozza.

És ez még nem minden: viszonylag kis méretük szintén segíti a macskákat, akárcsak a könnyű csontszerkezetük és a sűrű bundájuk, amely a légellenállást növelve fogja vissza a gyorsulásukat. Mi több, néhány macska - mint egyfajta ejtőernyőt - az egész testét igyekszik zuhanás közben szétterpeszteni a végsebesség csökkentése érdekében.

Akrobatikus képességek ide vagy oda, a gazdik számára szigorúan ajánlott, hogy szellőztetéskor odafigyeljenek a kedvencükre is. Egy madár vagy egy mókus ugyanis kellő csáberőt jelenthet a macskák számára, akik a vadászösztöntől hajtva könnyen elveszíthetik egyensúlyukat az ablakpárkányon. Érdemes ráadásul megemlíteni, hogy esetükben a kisebb magasság akár veszélyesebb is lehet, hiszen egy-két emeletet esve nincs elég idejük, hogy megfelelően korrigálják a testtartásukat. Emellett az is fontos, hogy a macskák sem sebezhetetlenek, ha zuhanásról van szó, azaz még úgy is komoly sérüléseket szerezhetnek, ha egyébként a talpukra érkeznek. Vigyázzunk tehát kedvenceinkre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.