Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 07. 09:29, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Munkába állt a magyar gluténjelző kutya

Munkába állt a magyar gluténjelző kutya

Munkába állt Gofree, az első gluténjelző kutya Magyarországon - jelentette be hétfőn a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület.

Február elején részletes cikket közölt a portál a kétéves keverék kutyáról. Remek szaglásának és a kiképzésnek köszönhetően Gofree képes jelezni, ha egy ételben glutén található, így segítve egy cöliákiás kislány, Emma életét. "Ennek a betegségnek nincs gyógymódja, a tünetmentesség szigorú gluténmentes étrenddel valósítható meg. Ez a diéta azonban nem könnyű, mert Emma hiperérzékeny, a glutén legminimálisabb jelenlétére is beindul az autoimmun reakció, és rosszul lesz" - mondta el Sziklai Bengyel Nóra, a kislány édesanyja, Gofree felvezetője.

A kutyát a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület készítette fel - olvasható a szervezet közleményében. Gofree március első felében sikeres próbavizsgát tett az egyesület kiképzőivel, a hivatásos segítőkutya-vizsgát azonban bizonytalan időre elhalasztották a koronavírus-járvány következtében. Az eb ugyanakkor az egyesületi vizsgán bizonyította, hogy képzettségi szintje megfelelő, ezáltal megkezdheti munkáját a 11 éves Emma mellett.

Gofree feladata, hogy az ételeket megszagolja, majd jelezze, ha azok akár legminimálisabb mennyiségben is glutént tartalmaznak. A kutya munkája a kislány mellett azért is nélkülözhetetlen, mert sok, amúgy gluténmentes jelzéssel ellátott étel is tartalmazhat minimális mennyiségben glutént, amitől a kislány rosszul lenne. Gluténmentesnek számít az a termék, amelynek egy kilogrammja kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. Gofree ezzel szemben képes akár kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is kilogrammonként, ami már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit erre a speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob bevonásával sajátították el a magyarországi szervezet munkatársai.

Fotó: Gofree, az első gluténjelző kutya Európában. Fotó: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.