Hírek
2019. Április 19. 08:00, péntek |
Helyi
Forrás: Adrienn
Nemcsak paprikás krumpli, hanem csicsóka is került az asztalra
Mint minden évben, idén is Mezgés nappal indította a tavaszi szünetet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.
Az iskola április 17-ei szabadtéri rendezvénye a Föld napjához kapcsolódva ezúttal is szemétszedéssel kezdődött. Az iskola környéke és a tangazdaság mellett a város különböző részein gyűjtötték össze a szétdobált szemetet a diákok. A munka után pedig a jól megérdemelt szórakozás következett, melynek méltó helyszínt a tangazdaság adott.
Számos vidám program biztosította a szórakozási lehetőséget a fiatalok és tanáraik számára. Így például madárijesztő készítés, traktorgumi görgető verseny, különféle vetélkedők, de igen népszerű volt a traktor szimulátor is.
Délben az osztályok főzőversenyén elkészült lecsókolbászból készült bográcsos étkekből majszoltak a fiatalok, de csicsókából készült finomságok is kerültek az asztalra az iskola élelmiszeripari technikusai jóvoltából, akik számára Eördögh András mezőgazdasági termelő biztosította az alapanyagot.
Kóstolgatás közben kötetlen beszélgetés keretében ismerhették meg a diákok a rendkívül egészséges, szerény igényű kultúrnövényt, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető. A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét, inulint, levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.
A versennyel egybekötött termékbemutatón a jelentkezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de olyan is akadt, aki kísérletet tett pálinka készítésre is.
Az elkészült termékeket Csányi József polgármester vezetésével kóstolta végig a zsűri, majd a legfinomabb étkek elkészítőit díjazták is.
(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi
Növényvédelmi permetezés
2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi
Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.
2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi
Ma van a Föld Napja
2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.
2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi
Sokat árthat a jószándék is!
Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).