Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 12. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nincs áttörés a magyarok életmódjában

Nincs áttörés a magyarok életmódjában

Bár a chipsadó bevezetése óta csökkent az érintett termékek fogyasztása, a magyar lakosság életmódjában viszont továbbra is várat magára az egészségtudatos előrelépés.

Eddig mintegy 122 milliárd forintot fizettek be a cégek a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése, 2011 óta a költségvetésnek - tudta meg a Népszava. A lapnak nyilatkozva Bodrogi József egészségügyi közgazdász elmondta, a befolyt összeget többletforrásként az egészségügy kapja meg. Az első évben begyűjtött adó az egészségügyi dolgozók béremelését szolgálta.

A köznyelvben csak chipsadóként emlegetett neta bevezetésének célja az volt, hogy visszaszorítsák a túl sok cukrot, sót és koffeint, valamint egyéb egészségkárosító anyagokat tartalmazó élelmiszerek és üdítők fogyasztását, illetve arra sarkallják a gyártókat, hogy pozitív irányba változtassanak a recepteken. Az adóköteles termékek köre 2015-től kezdve az alkoholos italokra is kiterjed.

Nincs még igazi áttörés
Ami az eredményeket illeti, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet múlt évben publikált elemzése kimutatta, hogy az érintett termékek forgalma több mint negyedével csökkent, a gyártók közel fele pedig változtatott a receptúrán. Ugyanakkor a legutóbbi Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat szerint az igazi áttörés még nem történt meg az életmódunkban. A magyarok több hozzáadott cukrot fogyasztanak, mint öt éve, a többlet fele pedig üdítőkből, energiaitalokból származik.

ÉFOSZ: vonják vissza a netát!
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint bár a népegészségügyi termékadó által érintett termékkörök fogyasztása csökkent az elmúlt években, de az adó bevezetése a magyar lakosság egészségi állapotát és tápanyagbevitelét érdemben nem befolyásolta, a szervezet így továbbra is az adó kivezetését szorgalmazza.

A szervezet álláspontja az, hogy az adó potenciális egészségügyi hatása korlátozott, mivel az üdítők fogyasztása itthon az összes kalóriabevitel 2 százalékát adja, a magyar lakosság sófogyasztásának pedig mindössze 1,2 százaléka származik sós snackekből.

Az ÉFOSZ szerint az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás nem befolyásolható eredményesen adóztatási eszközök alkalmazásával, de hátrányosan érinti a rosszabb anyagi helyzetben lévő társadalmi csoportokat. Emellett az adó rontja a hazai vállalatok versenyképességét és a munkahelyek számának csökkenését okozza.

A szövetség ezért küzd a büntetőadó kivezetéséért, mert szerintük összefogással, oktatással, a közös célok ügyében folytatott együttműködéssel lehet a lakosság egészségi állapotát javítani, étkezési és ételkészítési szokásait hosszú távra is megváltoztatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.