Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 02. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

Nyílt énekórát tartott a félegyházi általános iskolásoknak a Servet Zenekar

A Zene Világnapján október 1-jén nyílt énekórán gyűjthettek tapasztalatokat a határontúli magyarság népszokásairól, zenéjéről a félegyházi általános iskolás diákok.

Az érdekes információkat Böszörményi Gergely - a pályáját a zenéért három hónap után elhagyó közgazdász - osztotta meg a fiatalokkal, akik érdeklődve hallgatták a határon túl szórványosan élő magyarság összetartását és a kultúrájukhoz való mérhetetlen ragaszkodásukat.

A különleges hangzású, szívet melengető moldvai autentikus csángó népzenével pedig a Servet zenekar ismertette meg a diákokat. Az együttes neve a „Servet” jelentése: ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. Ezt a kendőt például az ünnepi előadásokon a Nagybányáról származó Markó Botond (a zenekar hegedűse) az álla alá szokta helyezni a koncertek alatt.

A zenekar többi tagja csakúgy mint Botond a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek és mindannyian gyerekkoruk óta foglalkoznak népzenével. A pusztinai Kovács Krisztián például egész kicsi kora óta furulyázik, énekel, és élteti azokat a szokásokat, melyeket a csángó közösségben megtanult, jelenleg a Zeneakadémia népzene tanszakának végzős hallgatója. A kobzán játszó Molnár Bálint jászsági származású fiatalember, aki a moldvai kobozjáték szerelmeseként alázattal viszi tovább a moldvai zenészek hagyatékát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.