Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. December 27. 14:13, péntek | Helyi
Forrás: OrientPress

Odafigyeléssel a fűtési szezon alatt is csökkenthetők a baleseti kockázatok

Odafigyeléssel a fűtési szezon alatt is csökkenthetők a baleseti kockázatok

A fűtési szezon beköszöntével növekszik a balesetek veszélye, pedig a megelőzéssel jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

A statisztikai adatok szerint a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között előkelő helyen szerepelnek a fűtőberendezések karbantartásának elmaradása – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása. Ezzel leginkább a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák üzemelnek, így arra kell kiemelten figyelni, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a közelükben. Többen például a kandalló hőjével próbálják szárítani a kimosott ruhákat, de nem fordítanak kellő figyelmet arra sem, hogy a bekészített tüzelőanyag kellő távolságra legyen a fűtőberendezéstől, vagy a kipattanó szikra ellen védjék a környezetüket. Szintén fontos, hogy az elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést is úgy helyezzük el a lakótérben, hogy meg legyen a kellő tűztávolság a fűtőtesttől. A használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet is elérhet, amely a ráterített ruhát meggyújthatja, ezért a fűtőberendezésen ne szárítsunk ruhákat.

A kémények is tudnak tüzet okozni

A kémények is tudnak tüzet okozni, ami az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom gyulladására vezethető vissza. Ennek előzménye a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata. Az okok között másodikként szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota.

A füstérzékelő életet menthet

Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók már csak túl későn vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet, és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Egy otthoni füstérzékelő nagyjából egy percen belül jelez, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő volt felszerelve, nem alakult ki nagyobb tűz, hiszen a lángokat már kialakulásukkor sikerült megfékezni.

Kockázatot jelent a szén-monoxid-mérgezés is

Kockázatot jelent a szén-monoxid-mérgezés is. Ezen baleseteket a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő okozza. A korábbi esetek elemzése egyértelműen azt mutatja, hogy ezek nagy részének hátterében szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása vagy a szellőző elemek lezárása volt. A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: 5-7 év után le kell cserélni azokat.

A gázszivárgás megelőzhető

A gázkészülékek is rejtenek kockázatot, a tömítésük elöregszik, elhasználódik. Gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ezen eseteknél fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, bekövetkezik a baj.

Akár vezetékes földgázt, akár propánbutángázt használunk otthonunkban, bizonyos szabályokat be kell tartani. A palackban tárolt propánbutángáz használata kicsit több önállóságot igényel a felhasználó részéről, legyen az palackcsere, tárolás vagy szállítás, éppen ezért a kockázat is nagyobb.

Ha új gázkészüléket tervezünk beüzemelni, vagy régebbi készüléken kell javítási, karbantartási munkát végezni, a munkálatokat minden esetben csak a gázszolgáltatónál regisztrált és szakképzett szakember végeztessük!

Kockázat csak abban van, amire nem készülünk fel – emeli ki a közlemény.

Címkék: tűzveszély

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.