Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Július 25. 09:46, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Olyan jövő jön, ahol a libamáj sem a régi

Olyan jövő jön, ahol a libamáj sem a régi

Kacsasejtekből, laboratóriumban készülhet a jövő libamája.

"Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet így állítani" - mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.

Kacsasejtekből, laboratóriumban alkot libamájat egy párizsi startup cég. A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére. "Szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek" - véli az egyik alapító.

Van, ahol betiltották a libamájat
Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. A hírek szerint New Yorkban is hasonló lépésre készülnek. Nagy-Britanniában már betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament pedig a múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára. Nem csoda tehát, hogy keresik a "tiltott libamáj" alternatíváját.

Két éve fejlesztik a jövő libamáját

Egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A csapatnak eddig mintegy 600 próbálkozása volt, és mára egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de a kutatók szerint még nem tökéletes. "Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk" - véli Victor Sayous molekuláris biológus, aki szintén a cégalapítók közé tartozik. Elmondása szerint karácsonykor felszolgálta családjának pirítóson a mesterséges májat a hagyományos libamájjal együtt, de nem árulta el rokonainak, hogy mit esznek. "Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget" - tette hozzá.

A recept egyébként megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van. Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Ezt követően egy kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagot. A kutatók séfek segítségével "finomhangolják" az eredményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.