Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Május 20. 08:32, szerda | Helyi
Forrás: MTVA Archivum

Pécsi Ildikó 80 éves

Pécsi Ildikó 80 éves

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő.

Pécsi Ildikó ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel köszöntjük a színésznőt.

Pécsi Ildikó hároméves korában, a háború zajában határozta el, hogy színésznő lesz, s bár szülei nem értették, honnan jön az indíttatás, de nem is akadályozták. Hatezer jelentkező közül sikerült a 22-be jutnia, hogy aztán 1962-ben diplomázzon a Színművészeti Főiskolán. Vidéken és fővárosi teátrumokban is játszott. Korán fény derült sokoldalú tehetségére, kezdetben naivákat alakított, de drámai szerepekben, komédiákban és operettekben egyaránt találkozhatott vele a közönség. Idővel kiváló karakterszínésszé érett, amit jellemábrázoló készségének és humorának köszönhet elsősorban. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban annál, hogy íróként és rendezőként is megismerhette a közönség. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Filmakadémia életműdíját idén márciusban kapta meg.

A művésznő 1969 óta Szűcs Lajos labdarúgó felesége, s bár nem sokan fogadtak volna arra, hogy a rengeteget utazó és sok csábításnak kitett pár tagjai kitartanak egymás mellett, a kétkedőknek nem lett igazuk. Hűségüket bizonyítja, hogy idén 51. házassági évfordulóját ünnepli nagy szeretetben a házaspár, ami sokak számára példa lehet.

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos esküvőjükön

Kossuth vagy Széchenyi
Emblematikus történelmi korba kalauzol bennünket a Kossuth vagy Széchenyi című tévéfilm, amelyet Pécsi Ildikó rendezőként jegyez. A valódi történelmi tények és ezekből eredő vita, valamint a fiktív elemek keveredése nyomán igazán lebilincselő alkotás született, amelyben - feltehetően a női rendezésnek köszönhetően - a politikusok mellett egy okos és erős asszonynak is fontos szerep jut: Crescence-nak, Széchenyi feleségének. Az ő otthonukban játszódik a lebilincselő történet.

Vörösmarty Csongor és Tünde című művét senkinek nem kell bemutatni. A Balgával se veled, se nélküled szerelemben élő szolgálólány szerepe igazán jól áll Pécsi Ildikónak. Ilma talpraesett, nagyszájú, két lábbal a földön álló nőként segít eligazodni Tündének a földi világban az 1976-ban készült, Zsurzs Éva által rendezett filmben.

Tóték
Örkény István saját kisregényéből átdolgozott drámája az egyik legtöbbet játszott magyar színmű, amelyet éppen emiatt számos nagy színésznemzedék számos remek szereposztásban előadott már. Ezek sorába tartozik az 1978-as előadás, amelyben Kazimir Károly rendezésében Harsányi Gábor, Nagy Attila és Jani Ildikó mellett Tótné bőrébe bújik zseniálisan Pécsi Ildikó a színpadon. A második világháborúban megromlott egészségű őrnagyot látja vendégül a Tót család fiuk kérésére. Mindenben alkalmazkodnak és igyekeznek olyan elfoglaltsággal szórakoztatni az őrnagyot, amitől jól érzi magát. Tót idegei azonban felmondják a szolgálatot. A fiát visszaváró anya, férjéért rajongó nő alakját tökéletesen hozza Pécsi Ildikó.

Jelenet a Tóték című előadásból

Egy imádni való asszony: Steinbach Klárika
Meg ne fájduljon a fejük a töprengéstől, inkább eláruljuk: a Linda című népszerű sorozatban Veszprémi Béla (a főhős apja, megformálója Bodrogi Gyula volt) állandóan aggódó barátnőjét alakította nagy sikerrel Pécsi Ildikó. Ez a cselekményszál humorával és melegségével valódi színt vitt az alapvetően izgalmas nyomozásokon alapuló bűnügyi történetbe.

Jelenet a sorozat forgatásáról

Nekem is lesz televízióm
Harsányi Gábor show műsora premier az m3.hu.-n, amelynek vendége Pécsi Ildikó. A szórakoztató jelenetek sorát Karinthy Márton rendezte, ami önmagában garantálja a kellemes időtöltést. A művészek a férfi-nő kapcsolatot villantják föl életképekben, ami remek alkalmat ad, hogy megmutassák, milyen nagyszerű karakterszínészek és mennyire erős a komikus vénájuk. Pécsi Ildikó mint oly gyakran máskor, otthonosan mozog a neki remekül álló nagyvérű vagy éppen perlekedő asszony szerepében. Az átváltozás jelenetről jelenetre igazán lebilincselő, a műsor pedig bő egy óra színtiszta kikapcsolódás a két művésszel.

Az Omlet, "avagy egy felejthetetlen Hamlet előadás" alcímű filmben egy szocialista brigád munkásai elhatározzák, hogy a nép felemelését a művelődésen keresztül valósítják meg. Ennek eszközéül a színjátszást választják, méghozzá a Hamlet színpadra állítását. A színházról mit sem tudó, botcsinálta színi társulat tehát elhatározásának megfelelően színre viszi a darabot: a drámai hatás kétséges, a szórakozás ellenben garantált, a végeredmény pedig az Omlet című film. A szereposztás sem akármilyen, elég Szirtes Ádám, Pécsi Ildikó és Gáspár Sándor nevét megemlítenünk, biztosan nem fogják kihagyni.

Amphitryon
A mitológiai témát feldolgozó filmben Jupiter fél éve távol lévő férje képében csábítja el Alkménét, ezzel kezdődik a zűrzavar. Mindenkinek van egy saját sztorija a történtekről, azonban kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik, és hogy az emberi sors mennyire nem irányítható és kiszámítható. Színészlegendák alakítják a főszerepeket, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Sinkó László, hozzájuk csatlakozik Pécsi Ildikó Charis, Alkméné szolgálója szerepében. További jó hír, hogy mind az Omlet, mind az Amphitryon videorestaurált változatban válik elérhetővé az m3.hu-n.

Indul a bakterház
Csak szólunk, hogy el ne mulasszák! A Rideg Sándor regénye alapján készült film mára százszor újranézhető klasszikussá vált. Regős Bendegúz történetében Pécsi Ildikó Csámpás Rozi bőrébe bújik, és olyan művészekkel, mint Haumann Péter, Koltai Róbert, Olvasztó Imre, Horváth Teri és Csákányi László gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. Tényleg megunhatatlan, nézzék velünk!

Címkék: Pécsi Ildikó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.