Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 16. 08:44, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Petőfi és barátai olyan örökséget hagytak ránk, melyet minden magyar a szívében hordoz

Petőfi és barátai olyan örökséget hagytak ránk, melyet minden magyar a szívében hordoz

Március 15-én a Petőfi szoborhoz a borongós idő ellenére is nagyon sokan ellátogattak, hogy részt vegyenek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott ünnepségen.

A jeles eseményt a Kiskunfélegyházi Ifjúsági FúvószenekarKis-Fekete Vilmos vezényletével, valamint a 8kor Színház „Zúg március” címmel tartott előadása tette emlékezetessé és ünnepélyessé.

170 év távlatából mit sem veszített fényéből, jelentőségéből 1848. március 15. Az esős-borongós nap a márciusi ifjaknak köszönhetően ünnepeink legszebbikévé lépett elő, amely minden magyar szívét nemzeti színűbe öltöztette. A március 15-ei eseményeket felidézve ma már csak néhány vezéregyéniség alakja jut eszünkbe, pedig sokan voltak fiatal értelmiségiek és egyetemisták, akik csatlakoztak a Petőfi, Jókai és Vasvári által kirobbantott forradalomhoz. Volt, aki az életét áldozta a 48-as eszmékért, és a szabadságharcban esett el, másoknak a megtorlás éveiben várfogság, emigráció jutott osztályrészül – mondta városunk kulturális referense az esemény nyitányaként, majd felkérte Csányi József polgármestert, hogy tartsa meg ünnepi beszédét.

- Petőfi szobránál állva emlékezzünk a 170 évvel ezelőtti eseményekre. Büszke szívünk felett nemzetünk színeit viselve hajtsunk fejet. Mi mind már örökségbe kaptuk a szabadságot azoktól, akik vérükkel, életükkel fizettek ezért. Mérhetetlen hálával kell adóznunk nekik és kötelességünk úgy élni, hogy méltók lehessünk a tőlük kapott szabadságra és ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk – mondta városunk első embere.

A polgármester köszöntőjét követően Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, térségünk országgyűlési képviselője emlékezett vissza az 1848. március 15-ei eseményekre.
- Március 15. nemcsak ünnepnap, nemcsak nemzeti ünnep, hanem maga a március hónap a magyar megújhodás, a nemzeti függetlenség és a szabadság jelképe lett. Mióta Pesten 1848. március 15-én győzött a forradalom, azóta akármilyen zord idő is van, akármilyen diktatúra is uralkodik, ez a hónap mindenkor a tavasz ígéretét hozza magával – mondta Lezsák Sándor.

A beszédeket követően városunk elöljárói, a pártok, civil szervezetek, az intézmények képviseletében megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit a Petőfi szobor lábánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.