Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 01. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Sok az „iszákos” és „dohányos” koraszülött baba

Sok az „iszákos” és „dohányos” koraszülött baba

A legtöbb kismama tisztában van vele, hogy a dohányzás, az alkohol vagy a kábítószer rendkívül rossz hatással van a magzatra.

A szomorú tény azonban az, hogy jó néhány várandós nő nem mond le ezekről a szerekről a terhessége alatt sem.

Horváth Brigitta egészségesen élt és él, terhessége utolsó pillanatáig sportolt, de már a legelején felkészítették az orvosok, hogy nem tudja majd kilenc hónapig kihordani a babát.

Magas volt a vérnyomása és az orvosok azt mondták neki: ahogy nő a baba, úgy nyomja majd egyre jobban a méhlepényt, és megy majd egyre feljebb a vérnyomása.

Végül idő előtt, császármetszéssel segítették világra a kicsit. Bár hónapokig készült rá, még őt is megrázta a koraszülés.

Hat hónapra, 800 grammal született

„Nincsen olyan anya, aki ezt ne traumaként élné meg, hiszen a gyermeke intenzív osztályon van, és minden nap úgy megyünk be, hogy nem tudjuk, hogy mi vár ” - mondta.

Brigitta kisfia hat hónaposan jött a világra nyolcszáz grammal egy hónappal ezelőtt. A baba még most is az ország legmodernebb koraszülött intenzív osztályán fekszik Budapesten.

„Vasárnap már 1110 grammot nyomott, és rengeteget eszik. Nagyon jól bírja a a táplálást a gyomra, és nagyon jók a leletei, semmilyen baja nincs ”- mesélte optimistán az anyuka.

Jók az esélyei, hiszen a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján már 400 gramm alatti babákat is sikerült megmenteni. A legkisebb súllyal született csecsemő, akit hazaadtak 390 grammal jött világra.

Elvonási tünetektől szenvednek a "dohányos" és "iszákos" babák

A koraszülés hátterében több ok állhat: az anyai betegségek mellett, hogy az egyre gyakoribb mesterséges megtermékenyítés miatti ikerterhesség, vagy az, hogy egyre idősebb korra tolódik ki a gyermekvállalás. Ugyanakkor az anya káros szenvedélyei, az ivás vagy a cigarettázás is szerepet játszhat.

Az ilyen babák nagyon érzékenyek. Születés után kevésbé éri őket az alkohol- vagy nikotinártalom mint az anyaméhben. Ettől kicsit "idegesebbek", hiszen ugyanolyan elvonási tüneteik vannak, mint a leszokni próbáló felnőtteknek.

Az arcukon is látszik

A nikotinfogyasztás a fejlődésre is rányomja bélyegét, hiszen megmutatkozik, hogy a magzat kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutott a méhen belül. Az alkoholfogyasztás még ennél súlyosabb következményekkel járhat.

„Arcukon és a testfelépítésükön is látszik, hogy ha méhen belül alkoholos behatás érte őket, gyakrabban fordulhatnak elő náluk fejlődési rendellenességek” - Dr. Czemmel Éva csecsemő- és gyermekgyógyász.

Minimalizálni kell a folyadékveszteséget

A klinikán legkorszerűbb inkubátorok vigyázzák a koraszülöttek életfunkcióit. Nem csak a pulzust, oxigénellátást, és más alapfunkciókat mérnek, de még a páratartalom is szabályozható.

„A koraszülötteknek még nagyon vékony a bőrük, nagyon könnyen veszítenek folyadékot. Ahhoz, hogy teljesen egyensúlyban legyen a folyadékháztartásuk, a lehető legkevesebb veszteséget kell biztosítani. Éppen ezért nagyon magas, akár 85-90 %-os páratartalmat kell biztosítani számukra” - magyarázta Dr. Kocsis István osztályvezető főorvos.

Az új eszközök mellett új a szemlélet is a klinikán. Délután még az édesapák is bejöhetnek látogatni kisbabáikat az intenzív osztályra. Az orvosok szerint szerint ugyanis a csöppségeknek erre nagy szükségük van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.