Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. November 24. 09:14, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Sokba kerülhet, ha nincs a kocsin kötelező biztosítás

Sokba kerülhet, ha nincs a kocsin kötelező biztosítás

A Magyar Biztosítók Szövetsége már megjelentette a 2021-re vonatkozó fedezetlenségi díjtáblázatot, ezeket a tételeket a felelősségbiztosítással nem rendelkező gépjárművek tulajdonosainak, üzembentartóinak kell fizetniük.

Ennél is nagyobb lehet a baj, ha több milliós a károkozás - olvasható a delmagyar.hu internetes hírportálon.

A személyautók esetében, gépjármű-kategóriától függően 560–1210 forintot kell fizetni azokra a napokra, amelyeken a kocsi nem rendelkezett érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel. Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj a jármű férőhelyszámától függően 840–5210 forint, tehergépkocsik esetében pedig az 4260 forintot is elérheti na­ponta.

A biztosítók a szerződéskötéskor kötelesek meggyőződni arról, hogy az ügyfél eleget tett-e a korábbi biztosítási időszakokban fennálló díjfizetési kötelezettségének.

– A jogszabály nem ad le­hetőséget a fedezetlenségi díj elengedésére, így jelentős anyagi kockázatot vállalnak a kgfb-szerződéssel nem rendelkezők – hangsúlyozta a Mabisz.

A szövetség ezért arra figyelmeztet: ha valakinek nem érkezik meg a befizetésre szolgáló csekk, vagy valamilyen okból nem történik meg a banki át­utalás, illetve nem teljesül csoportos beszedési megbízása, időben vegye fel a kapcsolatot biztosítójával, és jelezze a problémát. A biztosítás meglétéért, érvényességéért a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója tartozik teljes felelősséggel, nem mutogathat a bankra.

Fontos, hogy mentesít a tör­­vény szerinti biztosítási kö­­telezettség alól, ha a jármű hosszabb ideig nincs haszná­latban.

Akik tartósabban le­­állítják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, élhetnek a forgalomból történő ideiglenes kivonás lehetőségével.

A tavaly őszi adatok szerint az akkor 5,2 millió magyarországi gépjármű közül több mint 89,5 ezer, mintegy 1,7 százalék nem rendelkezett érvényes kgfb-szerződéssel. Ezeknek a tulajdonosai, illetve üzembentartói nemcsak a fedezetlenségi díj megfizetését kockáztatják, ha balesetért felelősek, úgy az okozott, akár több millió forintos kárt is meg kell téríteniük. Ha erre nem képesek, akkor a közös biztosítási káralapból a vétlen autós megkaphatja a pénzét, ám a károkozón, kíméletlenül behatják azt.

(Címlapfotó: MW/Horváth Balázs)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.