Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Október 08. 16:36, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Színes képeken jelenítették meg Móra Ferenc meséit és Móra István verseit

Színes képeken jelenítették meg Móra Ferenc meséit és Móra István verseit

A Móra Emlékévhez kapcsolódóan a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület rajzpályázatot hirdetett az általános iskolák 5-6 és 7-8. osztályos tanulói részére.

A 2019-es év nem csak Móra Ferenc írónknak, költőnknek, városunk díszpolgárának az évfordulója - hiszen 140 évvel ezelőtt született és 85 éve halt meg – hanem bátyjának, Móra Istvánnak is, aki a XIX. század végének és a XX. század elejének ismert, elismert írója, költője volt. Őrá is emlékezünk születésének 155. évfordulóján ebben az évben több eseménnyel is.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület két kategóriában hirdette meg rajzpályázatát a Móra Emlékévhez kapcsolódóan. Az 5-6. osztályosoktól bármely Móra Ferenc meséhez kértek illusztrációs rajzot, a 7-8. osztályosoknak pedig bármely Móra István vershez kellett illusztrációt készíteniük. Az alkotások beadási határideje szeptember 20. volt. A pályázat kiírói Iskolánként, kategóriánként 5-5 pályázatot vártak A/4-es méretben paszpartuzva, kiállításra készen bármilyen technikával.

A beérkező pályázatokat a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület két tagja Rácz Lászlóné ny. rajztanár és Rádi András festőművész értékelte. Az ünnepélyes díjátadásra október 5-én került sor a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kamaratermében.

- Mindig nagy öröm, mikor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban képzőművészeti alkotásokat csodálhatunk meg, de amikor a gyermekeinek munkáiból áll össze egy kiállítás az mindig szívet melengető. A rajzolás az ember egyik veleszületett képessége, melynek fejlesztésével tágítani lehet az emberi kifejezőképességet és a gyermekekben egy új ügyesség kialakulásának lehetőségét. A rajzolás otthon is gyakorolható, fejlesztő tevékenységek közül az egyik leghatékonyabb időtöltés a gyermekek számára, melyben élményeiket feldolgozhatják. A rajzolás motiválja a gyerekek képzeletét, fantáziáját és hagyja, hogy szabadon szárnyaljon. A rajzpályázat kiírásának megfelelően az 5-6. osztályosok megjeleníthették kedvenc mesehőseiket Móra Ferenc műveiből, Móra István verseinek illusztrálásával pedig gazdagodott a 7-8. osztályosok kreativitása, fantáziája – mondta Rácz Lászlóné a díjak átadása előtt.

Mint ahogy azt a nyugalmazott rajztanár a beérkezett pályaművekkel kapcsolatban elmondta, sok jó alkotói készséggel készült, szép és ötletes munka érkezett a felhívásra. A zsűri örömmel látta az alkotásokon, amit a mesék, illetve a versek olvasásakor éreztek, elképzeltek a gyerekek. A képek elbírásával kapcsolatban azt is megtudtuk, hogy milyen kritériumok alapján állították fel a helyezések sorrendjét: figyelték a felület kitöltését, az elrendezést, a kompozíciót, az alakok nagyságát, egymáshoz való viszonyukat és a kifejezésmódot. Fontos volt a díszítés, a színezés és a kidolgozottság is.

A pályázók közül kategóriánként az első három helyezett díjazásban részesült, a legügyesebbek pedig dicsérő oklevelet kaptak. Az ő alkotásaik voltak a legkifejezőbbek.

A díjakat, emléklapokat és okleveleket Kapus Béláné a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke és Rácz Lászlóné adta át.

Emléklapokat kaptak azok a diákok, akiknek rajzait a zsűri az értékelés után kiállításra alkalmasnak találta:

5-6. osztályosok:

  • József Attila Általános Iskola: Elek János, Hudák Julianna. Papp Viktória, Tóth Gréta, Törteli Katalin
  • Dózsa György Általános Iskola: Dencs Bertold, Terjék Enikő, Kálmán Frigyes, Lajos Zsuzsanna, Rácz-Szabó Zsófia
  • Batthyány Lajos Általános Iskola: Gácsi Lilla, Sallai Viktória

7-8. osztályosok:

  • József Attila Általános Iskola: Kolompár Leila, Lantos Dániel, Tisóczki Lilla, Váradi András
  • Constantinum Intézmény: Barta Hunor, Kovács Laura, Osztopáni Dorina, Török Levente
  • Dózsa György Általános Iskola: Ambrus Tímea, Kis-Fekete Lili, Kovács Nikolett, Vereb Eszter
  • Batthyány Lajos Általános Iskola: Baranyai Zsófia

Dicsérő oklevelet kaptak:
5-6. osztályosok:

Bárkányi Tamara (Constantinum Intézmény), Besze Zsófia (Batthyány Lajos Általános Iskola), Pintér Zsófia (Constantinum Intézmény), Rácz Illés (Constantinum Intézmény), Sipos Nóra (Constantinum Intézmény)

7-8. osztályosok:
Almási Nóra (József Attila Általános Iskola), Jelinek Levente (József Attila Általános Iskola), Kovács Dániel (Batthyány Lajos Általános Iskola), Termol Tamara (Platán utcai Általános Iskola), Tóth Anna (Constantinum Intézmény), Vidéki Luca (Platán utcai Általános Iskola)

5-6. osztályosok közül:
1. helyezett: Major Edina (Batthyány Lajos Általános Iskola 5/Z. osztályos tanulója)
2. helyezett: Kele Nikol (Batthyány Lajos Általános Iskola 6/Z. osztályos tanulója)
3. helyezett: Retkes Emma (Constantinum Általános Iskola 6/B. osztályos tanulója)

7-8. osztályosok közül:
1. helyezett: Vidéki Anna (Platán utcai Általános Iskola 7/A. osztályos tanulója)
2. helyezett: Bodor Noémi (Dózsa György Általános Iskola 7. osztályos tanulója)
3. helyezett: Somogyi Petra (Platán utcai Általános Iskola 7/B. osztályos tanulója)

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.