Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 16. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Szomorú ország

Szomorú ország

Tavaly enyhült a szegénység, már „csak” a lakosság 13,4 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Ha javult is a helyzet, ez nem tett boldogabbá: a magyarok továbbra is Európa legboldogtalanabb népei közé tartoznak.

Romák, munkanélküliek, gyermekeiket egyedül nevelők: ők a szegénység miatt legveszélyeztetettebb csoportok. Ezeket az embereket érinti leginkább a nélkülözés, de szorosan utánuk következnek a több gyereket nevelő családok.

Pedig a helyzet javult: 2016-ban a lakosság 25,6 százalékát (2 millió 465 ezer ember) érintette a szegénység legalább egyféle dimenziója, 76 ezerrel voltak kevesebben, mint egy évvel korábban, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A három szegénységi dimenzió: relatív jövedelmi szegénység, súlyos anyagi depriváció (vagyis nem engedhet meg magának bizonyos tartós javakat), illetve a munkaszegénység.

A legnehezebb helyzetben 114 ezren vannak, vagyis a lakosság 1,2 százaléka.

Őket mindhárom szegénységi kategória érinti; súlyos anyagi nélkülözés pedig 900 ezer embert fenyeget.

A háztartások jövedelmi helyzetének javulása természetesen a bérek emelkedésének köszönhető. Az egy főre jutó éves nettó jövedelem átlagosan 1 millió 199 ezer forint volt – ha figyelembe vesszük az inflációt, ez 3,8 százalékos reáljövedelem-emelkedés. A legstabilabb helyzetben – derül ki a KSH felméréséből – a két felnőttből álló háztartások, valamint a nyugdíjasok vannak. (Az már más kérdés, hogy a kevés nyugdíj, ha biztos havi bevétel is, mennyire jelent kiutat a szegénységből.)

Hiába azonban a jobb élet: a szubjektív jóllét (vagyis, hogy hogyan érzik magukat a mindennapokban), nem változott.

Egy 0–10-ig terjedő skálán a 16 évesnél idősebb lakosság átlagosan 6,09 pontban határozta meg boldogságát.

Kiderült az is, hogy miközben öregszünk, úgy leszünk boldogtalanabbak: az átlagérték a 16–24 évesek között volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig a 75 évesnél idősebbek válaszában.

(Forrás: Szabad Föld)

Címkék: éhezés, nyomorúság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.