Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 15. 16:51, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Szürkemarha állománnyal gazdagodott a Mezgé Iskola tanüzeme

Szürkemarha állománnyal gazdagodott a Mezgé Iskola tanüzeme

17 db választási ill. növendék bika borjút vásárolt a napokban a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium Szakképző Iskola és Kollégium.

Ez azért is nagy jelentőségű beruházás, mert így már a szarvasmarha gyakorlatok ezen részét is be tudják mutatni a diákoknak – nyilatkozta lapunknak az esemény kapcsán Rózsa Pál, az iskola igazgatója.

Azon túlmenően, hogy a baromfin kívül már minden haszonállat táplálásával, nevelésével és feldolgozási lehetőségivel megismerkedhetnek a félegyházi mezőgazdasági iskola növendékei, mostantól a szarvasmarha tartását is az óriási értéket képviselő magyar szürke marhán gyakorolhatják. S mivel egy őshonos és ridegtartású haszonállatról beszélünk, bátran kijelenthetjük, hogy szinte megduplázzák majd árukat a feldolgozásukat követően, mert értékesebb és jobban eladható a húsa. Mindezt mi sem bizonyítja tökéletesebben, mint hogy a legnagyobb – 290 kg-os – marhát már levágták és feldolgozva a Földművelésügyi Minisztériumba szállították, ahová rendszeresen eljuttatja az iskola a termékeit, legyen szó marhahúsról, mangalicáról, avagy feldolgozott húskészítményekről.

Az iskolaigazgató büszkén mondta el lapunknak, hogy ezentúl tehát már nemcsak a vörös-, fecskehasú, szőke mangalica, a többfajta fehér sertés, a juh, a szarvasmarha és a ló tartása biztosítja majd a mezőgazdasági iskola zöldségtermesztőinek a melléktermék felhasználásának lehetőségét, hanem a szürke marha is. Hiszen a régi gazdálkodók is efféleképpen gondolkodtak: A legnagyobb értéket úgy tudja képviselni a növény, hogy állatokat táplálnak vele, majd azok felnevelését követően, levágják, feldolgozzák és ilyen formán kerülnek az asztalra.

Rózsa Pál arról is őszinte meggyőződéssel beszélt, hogy a minőségi árunak mindig van keletje.
- Nem kell azon aggódni, hogy behozzák-e az árukat a tangazdaságban tartott állatok. A diákok pedig a termőföldtől, a feldolgozástól, az értékesítésen át egészen az asztalig végig tudják kísérni a munkafolyamatokat. Természetesen az iskola Mártírok utcai hentesüzletébe is fognak szállítani a szürke marhákból készült termékekből, melyeket előre meg is lehet rendelni.

Minden kedves Vásárlót ezentúl is a már megszokott minőséggel fogadnak a tökéletes minőséget garantáló boltocskában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.