Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 14. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: KEOL.HU

Térképen a piros, a sárga és a zöld jelzésű országok

Térképen a piros, a sárga és a zöld jelzésű országok

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk.

Hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb országa a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol. Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat. Meg kell akadályoznunk a vírus behurcolását külföldről.

Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött. Az Operatív Törzs felhívására, az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. A besorolás komplex szempontok alapján, az uniós besoroláshoz igazodik, valamint az adott országok aktuális fertőzöttsége viszonyai, járványügyi tendenciái és a Magyarországra való kockázatát veszi figyelembe. Az országok besorolását hetente felülvizsgáljuk, a kormány illetve országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség. Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Piros jelzésűek

  • Azon országok, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke súlyos, piros jelzést kaptak.
  • Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság,Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság , Moldova , Montenegró, Ukrajna. A legtöbb ázsiai, amerikai és az összes afrikai és ausztráliai lontineshez tartozó ország.

Sárga jelzésűek

  • Azon országokat, amelyek COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mértéke kevésbé súlyos, sárga jelzést kaptak.
  • Európa: Bulgária, Európa Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, Szerb Köztársaság, Svéd Királyság.
  • Ázsia: Japán, Ázsia Kínai Népköztársaság.
  • Amerika: Amerikai Egyesült Államok.

Zöld jelzésűek

  • Azok az országok, amelyek határozat sem sárga, sem piros jelzést nem kaptak, zöld kategóriába soroltuk. A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható.

Forrás: KEOL

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.