Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Október 07. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Túlélőcsomag az életért

Túlélőcsomag az életért

Hiába a fejlett infrastruktúra, ha a szívinfarktuson átesett betegek keveset tesznek azért, hogy növeljék a túlélési esélyeiket.

Az infarktust követő 365 nap meghatározó az egészségük szempontjából, ezért a közeljövőben minden érintett „túlélőcsomagot” kap segítségül.

Köszönhetően a legkorszerűbb katéteres ellátásnak, ma fele annyian halnak meg szívinfarktusban, mint tíz évvel ezelőtt. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már húsz katéteres labor működik az országban, a legmodernebb infrastruktúrával, ahol az elzáródott ér megnyitása azonnal megtörténik. Az infarktus utáni időszakban bekövetkezett halálozások száma azonban még mindig magasabb, mint a nyugat- vagy észak-európai országokban.

Sok beteg fellélegzik, miután túlélte az első szívrohamát, s csak legyint, ha életmód-változtatásról beszélnek neki. Hogy ez változzon, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és a Sanofi „túlélőcsomagot” állított össze a szívinfarktuson átesett betegeknek, ami videofilmből, gondozási naplóból és információs anyagból áll. Ezeket a közeljövőben minden páciens megkapja.

– Évente 20-25 ezren halnak meg hazánkban hirtelen keringésleállás miatt, aminek a leggyakrabban a szívinfarktus az oka. A túlélés szempontjából nagy jelentőségű az infarktust követő esztendő, az erre az időszakra jellemző halálozások oka leginkább az életvitelben keresendő – hangsúlyozta dr. Tóth Kálmán, az MKT elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a csomagot.
(A rendezvényt stílusosan a fővárosi Sziklakórházban tartották – a helyszínválasztás nem véletlen: a II. világégés és a hidegháború idején az itt berendezett atombiztos kórházzal ez az intézmény adott lehetőséget a „túlélésre”.)

A korai halálozások számát az is emeli, hogy a betegek túl sokat várnak a segítségkéréssel.

Ez nálunk átlagosan több mint három óra, míg Ausztriában a hezitációs idő 70 perc. Ennyi idő alatt hal el a szívizom – de erről már dr. Becker Dávid egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinika igazgatóhelyettese, az MKT főtitkára beszélt. A hirtelen keringésmegállás túlélésére csak akkor van esély, ha valaki elkezdi a beteg újraélesztését. Ezért nagyon fontos, hogy a laikus újraélesztést minél többen megismerjék, és merjék is alkalmazni. Rajtuk múlhat a beteg élete. Ez nem igényel speciális képzettséget, gyakorlatot, csupán egy kis elszántságot.

A keringés nélküli betegnél mellkaskompressziót, vagyis nyomást kell alkalmazni, percenként százszor, s közben segítséget kell hívni.

A kardiológiai centrumokban oktatókat is képeznek, akik a szívinfarktusos betegeket a gondozásban való felelősségteljes részvételre biztatják.

Ehhez tartozik az előírt gyógyszerek rendszeres szedése, a dohányzás elhagyása, a legalább heti ötször harmincperces mozgás, az egészséges testsúly megőrzése, a viziteken való rendszeres részvétel a 365 nap során.

A kampányhoz csatlakozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója is. Róla tudni kell, hogy mielőtt szóvivő lett, 25 éven át mentőzött, több tízezer beteghez riasztották, köztük több száz szívinfarktusoshoz is.

Láttam, tapasztaltam, mennyire keveset tudnak az emberek erről a betegségről, mennyi veszélyes tévhit él a fejekben. Sokan azt mondják: hétvége van, nem megyek orvoshoz, úgysem csinálnak velem semmit. Ez nem igaz, mert a kardiológiai centrumok a nap 24 órájában készenlétben állnak – hangsúlyozta a szóvivő.

A kampány anyaga a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken érhető el és tölthető le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.