Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 12. 14:33, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Új szintre lép az idegsebészeti gyógyítás

Új szintre lép az idegsebészeti gyógyítás

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy 300 millió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás - közölte az intézmény.

A PTE idegsebészeti klinikáján egy úgynevezett képvezérelt műtételőkészítést és műtéti végrehajtást támogató neuronavigációs rendszert hoztak létre. Ezzel jelentősen csökken a beteget érő ionizáló sugárzás. A Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban is az úttörőnek számító fejlesztés mintegy 283 millió forintos forrásból valósulhatott meg.

A fejlesztés előnyei:

Az új infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a részvétel aránya az európai idegtudományi kutatásokban, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek. Ezen felül lehetőség nyílik az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenysége során alkalmazott innovációs megoldások klinikai kipróbálására, valamint konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is elindulnak. Mindez az egészségturizmus keretében Magyarországra vonzhat külföldi betegeket, akiknek "egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható a fejlesztés eredményeként".

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a PTE idegsebészeti klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, és ez további kutatási és egészségügyi technológiai fejlesztésekre, valamint továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást - áll az intézmény közleményében.

Címkék: idegsebészet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.