Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 17. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Újabb szennyezett tojásokat találtak

Újabb szennyezett tojásokat találtak

A hetekben történt szennyeződés miatt 280 tojás- és tojástermék-mintát ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság két esetben tett feljelentést határérték feletti fipronilszennyezés miatt.

Több mint 280 tojás- és tojástermék-minta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronilszennyezés miatt két esetben tett feljelentést - közölte a Nébih. A jogsértő termékeket mindkét esetben kivonták a forgalomból.

A hivatal augusztus 4. óta folyamatosan vizsgálja a tojást és tojástermékeket, eddig több mint 280 tojás- és tojástermékminta laboratóriumi vizsgálata során csaknem 230 tétel mérését zárták le a szakemberek. A Nébih honlapja szerint határérték feletti mennyiségű fipronilt csütörtökön is mértek friss tojásban Magyarországon, előtte augusztus 31-én több tételben, szeptember 7-én és 12-én pedig Romániából származó fagyasztott tyúkokban mutattak ki.

Hollandiából indult a botrány
A fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet augusztus közepén kezdődött. Akkor Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elrendelte valamennyi külföldről érkező tojásszállítmány vizsgálatát. Az eddig vizsgált tojástételek közül 4 esetében - egy német és három lengyel - találták meg a fipronil növényvédő szer hatóanyagának jelenlétét.

A fipronil ízeltlábúak ellen használt irtószer. A növényvédelemben és a kedvtelésből tartott állatoknál használják bolha és egyéb kártevők irtására, az élelmiszercélú állatoknál azonban nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében, így az emberi szervezetbe is bekerülhet. Hollandiában valószínűleg illegálisan keverhették bele a baromfikat támadó élősködők elleni szerekbe, a hatóság azonban még vizsgálódik az ügyben. Elképzelhető, hogy a magyar cég a hamisított szereket használta az üzemben, így tudta nélkül fertőződtek meg a tojások.

Címkék: Nébih, szennyezett, tojás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.