Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 16. 19:29, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Városunkban több helyszínen zajlott megemlékezés az 1848/49-es forradalom évfordulójának tiszteletére

Városunkban több helyszínen zajlott megemlékezés az 1848/49-es forradalom évfordulójának tiszteletére

A városunkban zajló munkálatok miatt a központi megemlékezés színhelyéül ezúttal a Móra Ferenc Művelődési Központ szolgált március 15-én.

Az ünnepi műsor előtt Bem József tábornok szobránál helyezték el koszorúikat a megemlékezők, Bárdos József nyugállományú alezredes beszédét követően.
A művelődési központ zsúfolásig megtelt nemzeti ünnepünk délutánján. A Himnusz közös eléneklését követően Csányi József polgármester szólt a megjelentekhez:

- Nekünk félegyháziaknak március 15. Petőfi napja. Ezen a napon hazánk minden településén ünnepségek zajlanak, mindenhol megemlékeznek magyar történelmünk egyik legnagyobb nemzeti ünnepéről. Kicsiny gyermekkorunktól kezdve megtanuljuk Kossuth Lajos, Batthyány Lajos, Széchenyi István nevét, de mi félegyháziak különösen büszkék lehetünk arra, hogy a forradalom lánglelkű költőjét, a márciusi ifjak tüzes vezérét Kiskunfélegyháza adta a Magyar Nemzetnek. Szeretett városunk egyik leghíresebb szülötte a világot megváltó vérözön eljövetelét nemcsak előre megjövendölte és várta, de ott és akkor 1848. március idusán mérhetetlen bátorságával, rendíthetetlen hazaszeretetével, költői elragadtatásával formálta, sorsdöntően alakította és az utókor számára meg is örökítette.

– Félegyháza ugyanakkor nem csak Petőfi Sándorra lehet büszke, amikor az 1848-as forradalomról emlékezik. Boczonádi Szabó Józsefről talán kevesebb szó esik a tankönyvekben, neve kevésbé lehet ismerős sokaknak. Pedig a helyi születésű királyi testőr a forradalom idején átállt a magyar honvédsereghez és Damjanich János hadtestében őrnagyi rangra emelkedett. A forradalom leverése után hősies bátorsággal tűrte a megtorlást, a börtönéveket. Azt, hogy példaképpé vált semmi nem bizonyítja jobban, minthogy napjainkban is nevét viseli a Kaposvári Boczonádi Szabó József Logisztikai Ezred. Félegyháza dicső tábornokának emlékét a tavaly páratlan összefogással felújított emlékmű őrzi a Felsőtemetőben – mondta köszöntőjében városunk első embere.

A polgármester szavait követően Juhász István nyugalmazott középiskolai tanár, Félegyháza díszpolgára Fekete Pál országgyűlési képviselő emlékét idézte fel a polgári demokrácia első március 15-éjén elhangzott ünnepi szavainak felolvasásával.

A beszédeket követően az ünnepi műsor Domokos László és R. Kárpáti Péter színművészek, valamint Lakatos Dóra énekművész Talpra magyar! című előadásával folytatódott, majd ezt követően az egybegyűltek a Padkaporos Táncegyüttes és a Constantinum diákjai, tanárai felvezetésével fáklyákkal vonultak végig a Kossuth utcán, hogy aztán megkoszorúzták a Szent Benedek iskola előtti Petőfi-szobrot.

A megemlékezés a Széljáró Balladás együttes Petőfi és betyárok című koncertjével, illetve Török Tilla Folk Experience Petőfi és népdalok című előadásával zárult a Rocktárban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.